МЗС України: Визнання “незалежності” Криму іншими державами порушує норми міжнародного права

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 18.03.2014 05:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23038

У Міністерстві закордонних справ України прокоментували факт постанови “Про незалежність Криму” від 17 березня 2014 року.

Текст коментаря оприлюднила прес-служба відомства на сайті МЗС, передає Еспресо.TV.

У коментарі наголошено на тому, що кримський референдум порушив конституційний принцип територіальної цілісності України, що було підтверджено рішенням Конституційного Суду України.

Крім того, враховуючи це рішення, 15 березня Верховна Рада України постановила достроково припинити повноваження кримського парламенту, внаслідок чого останній втратив будь-яку легітимність.

Як зазначають у відомстві, відповідно, проведений референдум порушив не тільки чинне законодавство України, але й фундаментальні норми міжнародного права, закріплені у Статуті ООН, Статуті Ради Європи, Заключному акті НБСЄ 1975 року та інших підсумкових документах НБСЄ/ОБСЄ, Угоді про створення Співдружності Незалежних Держав від 1991 року тощо.

Також в МЗС України нагадали, що з 26 лютого 2014 року АР Крим фактично знаходиться під окупацією військових підрозділів Збройних Сил Росії.

"Враховуючи те, що незалежність Криму була проголошена нелегітимним органом за результатами антиконституційного референдуму, проведеного з кричущими порушеннями загальноєвропейських норм і стандартів проведення референдумів, Міністерство закордонних справ України звертається до всіх членів міжнародного співтовариства з наполегливим проханням утриматись від міжнародного визнання «Республіки Крим»", - підкреслено у коментарі.

Міністерство також наголошує на тому, що в сучасному міжнародному праві загальноприйнятим є обов’язок держав не визнавати самопроголошені псевдодержавні утворення або будь-яку ситуацію, пов’язану з їхнім існуванням, якщо вони є результатом протиправного застосування сили. Opinio juris з цього питання неодноразово висловлювалось у конвенційних та декларативних міжнародних інструментах, у практиці держав, арбітражних та юрисдикційних органів.

"Проголошення незалежності «Республіки Крим» є безпосереднім наслідком застосування проти України сили і погрози силою зі сторони Російської Федерації, що, з огляду на статус Росії як ядерної держави, має особливо небезпечний характер як для територіальної цілісності і незалежності України, так і для міжнародного миру та безпеки в цілому", – заявляються в МЗС України.

"Міністерство закордонних справ України наголошує на тому, що порушення цього зобов’язання, тобто міжнародне визнання «Республіки Крим», проголошення якої позбавлено як конституційного, так і міжнародно-правового підґрунтя, означатиме, що суб’єкти такого визнання у свою чергу вчиняють міжнародно-протиправний акт, порушуючи фундаментальні норми міжнародного права та загальновизнані принципи співжиття держав", – підсумували у відомстві.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін підписав сьогодні указ про визнання Республіки Крим як суверенної і незалежної держави.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.