В ЄС вважають, що самопроголошена влада перетворює Крим на один з найнебезпечніших регіонів світу

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 19.03.2014 17:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23048

Голова представництва Європейського союзу в Україні Ян Томбінський стурбований порушенням прав людини в Криму

Про це йдеться у заяві посла ЄС.

«Відтоді, як озброєні люди захопили будівлю парламенту й уряду Криму в Сімферополі 27 лютого, все більша кількість громадян України стали жертвами серйозних порушень прав людини. Помічені порушення включають насильницькі зникнення, жорстоке поводження і катування, насильницькі напади на журналістів, обмеження свободи ЗМІ, свободи пересування й свободи на мирні зібрання», – йдеться в заяві.

Посол ЄС також засудив убивство українського військового і поранення кількох інших вчора під час атаки на українську військову частину в Сімферополі.

Крім того, Томбінський закликає розслідувати загибель представника кримськотатарської спільноти, тіло якого знайшли зі слідами тортур.

«Осіб, яких було викрадено, слід негайно звільнити, без будь-яких додаткових умов. Йдеться про Андрія Щекуна, Анатолія Ковальського, його сина Сергія Ковальського, Михайла Вдовиченка, Станіслава Поліщука, Олексія Гриценка, Наталю Лук’янченко та Сергія Супруна, Ярослава Пілунського, Сергія Грузінова, а також кількох українських військовослужбовців, які, за повідомленнями, були викрадені за останні години», – наголошує Томбінський.

Він рішуче засудив «ці випадки насильницьких зникнень людей, які перетворюють Крим під самопроголошеною владою на один з найбільш небезпечних регіонів світу».

Голова представництва ЄС також висловив серйозне занепокоєння ситуацією зі свободою вираження поглядів і свободою медіа в Криму.

«Кілька українських загальнонаціональних телеканалів було виключено з ефіру; журналісти стали мішенню систематичної кампанії насильницьких нападів. Незалежні спостерігачі заявляють про понад 75 порушень свободи ЗМІ», – заявив Томбінський.

«Свобода мирних зібрань зазнала драматичного погіршення. Агресивні групи силою розігнали людей, які мирно виступали за єдність України. Надзвичайно важливим є повне шанування прав етнічних груп у Криму, зокрема кримськотатарської спільноти, для якої Крим століттями був батьківщиною», – мовиться в заяві.

Томбінський також закликав надати негайний необмежений доступ до Криму міжнародним спостерігачам за ситуацією з правами людини, зокрема з Ради Європи, ОБСЄ й ООН.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.