Сьогодні судові виконавці звільнятимуть українську власність від ЧФ РФ

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 5.03.2007 13:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2306

Сьогодні судові виконавці мають намір звільнити станцію радіонавігаційної системи МАРС-75, яка розташовану в Генічеську Херсонської області, від військовослужбовців Чорноморського Флоту Російської Федерації.

Лідер Всеукраїнської молодіжної громадської організації Студентське братерство Олег Яценко повідомив про те, що під час дій судових виконавців, які у супроводі працівників правоохоронних органів прибудуть о 10:00 на станцію для примусового її вилучення, представники молодіжної організації "будуть здійснювати громадський моніторинг можливих правопорушень з боку Чорноморського флоту Російської Федерації".

Студентське братство має намір також закликати українських громадян - мешканців двоповерхового будинку, розташованого на станції, не підкорятися наказам російського коменданта і не сплачувати квартплату російській військовій частині ЧФ РФ N49385, яка розташована в Севастополі і яка, за твердженням молодіжної організації, "не має законних прав на володіння цим об’єктом на території Херсонської області".

Олег Яценко також заявив про те, що, хоча "виконком міської ради Генічеська скасував виданий російським військовим державний акт про користування цією земельною ділянкою від 16 квітня 1997 року, ЧФ РФ відмовився добровільно звільнити цю територію".

Російські військові, за інформацією Студентського братства, ігнорують запити міської державної податкової інспекції щодо сплати податків за право користування земельною ділянкою на березі Азовського моря, де розташована станція "МАРС-75", і, разом з тим, змушують жителів містечка платити Чорноморському флоту Росії квартплату.

Як зазначив лідер Студентського братства, вилучення об’єкта повинно відбутися на користь Міністерства транспорту і зв’язку України відповідно до рішення Господарського суду Херсонської області від 11 квітня 2003 року.

Як відомо, 23 січня цього року Чорноморський флот не допустив українських судових виконавців на радіонавігаційну станцію в Генічеську. Тоді на станцію радіонавігаційної системи МАРС-75 прибув головний судовий виконавець Херсонської області Ігор Манікін з метою примусового вилучення цього навігаційно-гідрографічного об’єкту з користування ЧФ РФ. Як підставу для своїх дій представник виконавчої служби пред’явила рішення Господарського суду Херсонської області.

Судовим виконавцям було відмовлено в прийомі розпорядження про примусове вилучення станції МАРС-75 і допуску на територію військового об’єкту на підставі того, що російсько-українські угоди 1997 року є міждержавними і визначають порядок вирішення майнових питань тільки в рамках двосторонньої комісії.

У серпні 1998 року вийшла постанова Кабінету міністрів, відповідно до якого гідрографічне майно, яке є державною власністю і розміщене на узбережжі від мису Тарханкут до мису Аюдаг, передано в сферу управління Міністерства транспорту України. У листопаді 2000 року - указ президента №678/2000, який покладає на Мінтранс відповідальність за реалізацію державної політики в сфері навігаційно-гідрографічного забезпечення мореплавання. У 2001 році Генеральна прокуратура України подала позови в господарські суди Сімферополя, Севастополя і Херсона про незаконне утримання майже 100 гідрографічних об’єктів.

3 лютого 2003 року Господарський суд Севастополя прийняв рішення про повернення Україні 77 маяків і інших севастопольських навігаційно-гідрографічних об’єктів. Представники Міністерства оборони Росії оскаржили його.

Однак Севастопольський апеляційний господарський суд наприкінці минулого року підтвердив рішення про повернення маяків і інших навігаційних об’єктів, розташованих у севастопольській зоні, Україні в особі Державної установи Держгідрографія.

Посол Росії Віктор Черномирдін заявив, що Росія не має наміру підкорятися рішенню Севастопольського суду про передачу Україні маяків, які на сьогодні використовуються Чорноморським флотом РФ.

Президент Віктор Ющенко висловив надію на те, що питання з гідрографічними об’єктами в Криму буде вирішено у ході засідання міждержавної комісії Ющенко-Путін.

За угодою про перебування російського Чорноморського флоту на території України, підписаною урядами двох країн наприкінці травня 1997 року, у місячний термін мала б бути розроблена додаткова угода щодо засобів навігаційно-гідрографічного забезпечення, однак до сьогоднішнього дня її немає.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.