Венеціанська комісія визнала, шоу рефередуму в Криму - не більше, ніж звичайне шоу

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 21.03.2014 17:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23069

Незважаючи на зауваження російської сторони, Венеціанська комісія ухвалила рішення, яким визнала нелегітимним “референдум” в Криму, оскільки він порушує крім Конституції України ще й базові міжнародні принципи щодо територіальної цілісності і суверенітету суб’єктів міжнародного права.

Венеціанська комісія у п’ятницю, 21 березня, одноголосно прийняла рішення, яким визнала нелегітимним "референдум" в Криму, оскільки він порушує крім Конституції України ще й базові міжнародні принципи щодо територіальної цілісності і суверенітету суб’єктів міжнародного права, повідомив міністр юстиції України Павло Петренко.

"Тільки що відбулося обговорення українського питання на сесії Венеціанської комісії. Незважаючи на зауваження російської сторони, Венеціанська комісія одноголосно ухвалила рішення, яким визнала нелегітимним "референдум" в Криму, оскільки він порушує крім Конституції України ще й базові міжнародні принципи щодо територіальної цілісності і суверенітету суб’єктів міжнародного права", - написав Петренко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Міністр юстиції України наголосив, що також було заслухано висновок Венеціанської комісії щодо відповідності міжнародним стандартам законопроекту РФ про приєднання нових суб’єктів РФ.

"У цьому висновку також було відзначено, що РФ, приймаючи такі рішення, порушує базові міжнародні принципи територіальної цілісності країн. Приєднання тієї чи іншої території можливе тільки за міжнародним договором між двома державами. І ні в якому разі не в односторонньому порядку! А тим більше - з застосуванням військової сили", - написав він.

Петренко зазначив, що в Криму, крім порушень як Конституції і законів України, російською стороною було допущено порушення базових принципів міжнародного права.

"Коли фактично під багнетами автоматів з масовими фальсифікаціями представники РФ намагалися прикрити анексію Криму якимись полуюридическими документами. Це неприпустимо для тих країн, які мають договори про дружбу і заявляють, що вони нібито партнери, як це сказав представник РФ. Партнери і друзі не приходять один до одного з автоматами", - резюмував міністр.

21-22 березня Петренко бере участь у 98-му пленарному засіданні Венеціанської комісії "За демократію через право" у Венеції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.