Німеччина заявляє про підтримку України

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 22.03.2014 19:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23072

Глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр запевнив владу у Києві у підтримці. Український прем’єр Арсеній Яценюк пообіцяв німецькому міністру жорстко боротись з корупцією.

Під час візиту до Києва у суботу, 22 березня, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр запевнив владу у Києві у підтримці з боку Німеччини та ЄС. Штайнмаєр нагадав, що процес інтеграції Криму до території Російської Федерації відбувався всупереч міжнародному праву.

"Це є спробою розколоти Європу і протирічить досвіду, який ми мали протягом десятиліть. Ми не можемо миритись з цими обставинами і не можемо дозволити повторення кровопролиття", - наголосив німецький міністр під час прес-конференції у Києві.

Про місію ОБСЄ

Штайнмаєр відзначив як успішний крок у дипломатичному вирішенні конфлікту з Росією досягнення напередодні ввечері домовленості про спрямування до України місії ОБСЄ. "Перші з 400 спостерігачів від ОБСЄ прибудуть до України дуже скоро. Ми маємо надію, що присутність цієї місії сприятиме деескалації ситуації", - повідомив Штайнмаєр.

Як відомо, Росія погодилась на спостережницьку місію ОБСЄ в Україні за умови, що вона працюватиме на усій території країни, включаючи західні області, але за винятком Криму.

Також Штайнмаєр пригадав свій візит до Києва чотири тижні тому: "Все мало зовсім інший вигляд. Тоді ще горіли барикади, тоді ще всюди підіймався до неба чорний дим, тоді стріляли. Зараз кровопролиття уже немає", - наголосив німецький міністр і додав, що ситуація нині складана, але треба і далі вести переговори. "Потрібні нові кроки для стабілізації ситуації", - упевнений Штайнмаєр.

Порядок денний України

"Німеччина розуміє, що Україна має перед собою довгий і складний шлях, але я в захваті від того, з якою мужністю і з яким честолюбством ви беретеся за виконання такої складної задачі", - спрямував свої слова Штайнмаєр до прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка. Німецький міністр нагадав, що від уряду України очікується "робота над новою Конституцією, реалізація реформ у політичній, управлінській та юрисдикційній сферах, а також стабілізація економіки". Штайнмаєр запевнив, що на цьому шляху Європа підтримає Україну.

Крім того, Штайнмаєр окремо наголосив, що "уряд не повинен піддаватись жодному тиску, також з боку екстремістів" у питаннях вилучення нелегальної зброї у населення, про що було домовлено місяць тому у присутності Штайнмаєра.

У свою чергу Арсеній Яценюк повідомив, що з представником Німеччини обговорено основні пункти спільного виконання підписаної напередодні угоди про асоціацію між ЄС та Україною.

"По-перше, це питання енергетичної безпеки. Нам необхідні реверсні поставки газу з країн-членів Євросоюзу для забезпечення енергетичної безпеки України", - сказав Яценюк.

Боротьба з корупцією, запевнив Яценюк, є наступним важливим завданням, оскільки "корумпованій країні західні партнери не надаватимуть фінансову допомогу". Прем’єр-міністр повідомив про заснування антикорупційного бюро та технічної допомоги у цьому з боку Німеччини.

Крім того, як головне Яценюк визначив демонополізацію української економіки і створення в Україні справжніх ринкових умов "для приходу німецьких інвесторів". Також сторони погодили питання військово-технічного співробітництва для допомоги у переоснащенні та посиленні Збройних сил України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.