Вогнепальну зброю можуть скоро узаконити

Автор/джерело -  © Finance.ua



Дата публiкацiї - 24.03.2014 14:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23080

В Україні закінчився місячник добровільної здачі зброї, який проходив з 4 по 21 березня. За словами глави МВС Арсена Авакова, до міліції принесли більше 1,5 тис. одиниць зброї, ще 3 тис. вилучили міліціонери.

Але, за оцінками експертів, це – 4% від усієї нелегальної зброї, яка є на руках у народу (за різними оцінками – близько 4 млн одиниць). У МВС попередили, що готуються «відловлювати» власників незареєстрованих стволів (за зберігання та використання КК передбачає від 3 до 7 років в’язниці).

За місяць добровільної здачі зброї в Харківській обл. зібрали 95 одиниць вогнепалів (рушниці, револьвери і пістолети), у Тернопільській – 58 одиниць зброї, а до одного зі столичних райуправлінь навіть гранату принесли! Напружена обстановка у Львові: там за місяць принесли кілька десятків вогнепалів, хоча в кінці лютого з райуправлінь під час погромів викрали 638 пістолетів, 43 АК, 6 гвинтівок і 3 тис. патронів.

«Щороку навесні та восени МВС проводить місячники. Але цього року він себе не виправдав – люди не готові віддавати зброю в неспокійній ситуації», – вважає голова Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін.

Тим часом, депутати пропонують дозволити українцям вільно купувати і володіти зброєю – законопроект вже в парламенті і, якщо його приймуть, людей, що мають незаконні вогнепали, карати не будуть.

Співавтор проекту про легалізацію зброї, свободівець Юрій Сиротюк, пропонує дозволити українцям вільно купувати і розпоряджатися короткоствольними нарізними вогнепалами – пістолетами. Зараз легально купити можна тільки травматику, і це право є тільки у журналістів, працівників судів, держслужбовців і громадян, що беруть участь в охороні громадського порядку або держкордону.

«Це проект асоціації власників зброї, який пройшов річний етап громадського обговорення. А я, як суб’єкт законодавчої ініціативи, збираюся його зареєструвати», – пояснив Сиротюк.

Зараз документ знаходиться на обговоренні в профільному комітеті Ради з питань нацбезпеки і оборони, і поки що не зареєстрований в Раді. Прийняття такого закону підтримують багато депутатів як в коаліції, так і в парламентській опозиції, але тільки зі своїми правками: досконально прописати правила використання зареєстрованої вогнепальної зброї, а в 36-й і 39-й статтях КК детальніше прописати випадки, при яких зброя може використовуватися для самооборони.

«Дуже важливо, щоб процес демілітаризації був закінчений (Рада прийняла постанову про добровільну здачу вогнепалу ще в лютому. – Авт.). А законопроект, який сьогодні пропонує «Свобода», потрібно приймати в найкоротші терміни. Але його необхідно доопрацювати в плані посилення прав на реєстрацію зброї», – сказав Сегодня.ua член комітету з питань нацбезпеки і оборони Анатолій Кінах.

Але не всі в Раді поділяють оптимізм Сиротюка і Кінаха. «Я категорично проти прийняття такого проекту – ми можемо занурити країну в збройний хаос. Навіть у США і ЄС бувають випадки, коли якийсь божевільний розстрілює невинних людей. Правильну позицію зайняло МВС: люди повинні піти з вулиць і здати зброю. А хто жадає захищати Україну, ласкаво просимо до Нацгварадії», – сказав регіонал Михайло Чечетов.

«Якщо проект приймуть, влада дасть зрозуміти, що не проти володіння і придбання зброї з метою самозахисту. На кілька місяців МВС оголосить перехідний період. Протягом цього часу люди зможуть принести її в міліцію, зброю перевірять на участь у якихось злочинах. Якщо таких випадків не виявлять, людина повинна буде пройти навчання правильному поводженню з вогнепальною зброєю і отримати спеціальну ліцензію на її використання. Тільки тоді пістолет можна буде забрати собі», – сказав співавтор проекту Георгій Учайкін.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.