Відповідь на агресію: східним сусідам запропонують інтеграцію в економічний простір ЄС

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 1.04.2014 17:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23123

Країни, що беруть курс на зближення з ЄС, мають інтегруватися до економічного простору Європи понад можливості ЗВТ, вважають глави МЗС Німеччини, Польщі та Франції.

Лоран Фабіус, Франк-Вальтер Штайнмаєр та Радослав Сікорський (зліва направо)

Через анексію Криму Росією перед об’єднаною Європою постали нові виклики. Про майбутні цілі Євросоюзу міністри закордонних справ Німеччини, Польщі та Франції говорили під час неформальної зустрічі у Берліні та Веймарі, що завершилась 1 квітня.

У рамках формату Веймарскього трикутника Франк-Вальтер Штайнмаєр, Радослав Сікорський та Лоран Фабіус востаннє зустрічались у Києві в лютому цього року. Тоді їхній візит до України з метою сприяти вирішенню внутрішньополітичної кризи в країні, затягнувся, а самі міністри стали свідками убивства понад сотні мітингувальників. Тоді дипломатам з Німеччини, Польщі та Франції вдалось сприяти припиненню кровопролиття в Україні. Проте нікому не вдалось уникнути анексії Криму Росії, що відбулася протягом березня.

Штайнмаєр: Треба уникнути пожежі

"Наша політична відповідальність полягає зараз у тому, щоб з конфлікту навколо Криму не розрісся ще більший європейський конфлікт", - заявив у вівторок німецький міністр закордонних справ Штайнмаєр. Він привітав від імені Веймарського трикутника місію ОБСЄ, до якої входять близько 400 спостерігачів і яка розпочала роботу в Україні.

Глава МЗС Польщі Сікорський додав, що Польща, Франція та Німеччина одностайно відхиляють російські аргументи на користь анексії Криму: "У Європі досягнуто консенсусу, що не існує права вторгнення на територію суверенної держави з метою захисту власних громадян". На думку польського міністра, "це політика насильства у стилі ХХ століття, яка сьогодні є абсолютно неприйнятною". До цього Штайнмаєр з полегшенням додав, що згода Росії на відведення своїх військ від російсько-українського кордону є маленьким "сигналом розрядки".

Від імені Німеччини, Польщі та Франції дипломати заявили, що на зустрічі глав МЗС країн-членів НАТО, яка відбудеться цими днями у Брюсселі, вони виступатимуть за більш тісну співпрацю з Україною. Крім того, міністри наголосять на необхідності переосмислення та оновлення так званої політики Східного партнерства і наголосять, що "Молдова, Грузія чи Вірменія не повинні опинитись у ситуації вибору: зближуватись з ЄС або спрівпрацювати з Росією". У цьому сенсі вони розглядають і опцію інтеграції країн, що беруть курс на зближення з ЄС, до економічного простору Європи понад можливості зони вільної торгівлі.

Веймарський трикутник як "голос Європи"

Штайнмаєр, Сікорський та Фабіус переконані, що Веймарський трикутник має відігравати ключову роль у розвитку співпраці зі східними сусідами ЄС. "Цей тріумвірат сприйняли як голос Європи", - зазначив французький міністр, вказуючи на успіх місії міністрів Веймарського трикутника у Києві 20 та 21 лютого. Тепер "трикутник" має шанс стати авангардом у ЄС, спільно вказуючи дорогу іншим країнам-членам, додав Фабіус.

Сікорський убачає шанс для Європи й у нинішній кримській кризі. Оскільки до Європи третина газу постачається з Росії, пояснив польський міністр, то ЄС варто діяти у стилі "енергетичного союзу", який би й виступав єдиним покупцем газу, адже нині кожна країна домовляється з "Газпромом" сама. "Як спільнота ми зможемо виторговувати більш прийнятні умови, а як об’єднана сила ще й збільшими рівень безпеки поставок з боку Росії", - переконаний Сікорський.

Особливо наголосили три міністри на тому, що українська криза засвідчила справжню ціну Європи та її повернення до ролі миротворця. Польський міністр наголосив, що як і єврокриза "кримська криза" могла б дати нові імпульси для "більшої Європи". "Зараз цілком очевидно, що альтернативою європейській моделі є повертання у ХХ століття, коли діяло право сильного. І саме томуєвропейці мають зрозуміти, що навіть в умовах виправданої критики у бік ЄС альтернатива виявляється більшим злом", - наголосив Сікорський.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.