Черновецький захищає депутатів-втікачів. Бо без них столичний дерибан унеможливиться

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 6.03.2007 12:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2315

Вчора Печерський районний суд заборонив виборчим комісіям усіх рівнів розглядати питання про дострокове припинення повноважень депутатів місцевих рад.

Таке рішення було прийнято за позовом депутата Київської міськради від блоку Леоніда Черновецького Віктора Гринюка, у якому він просив визнати протиправним і недійсним рішення 3-ої міжпартійної конференції про його відкликання і дострокове припинення повноважень як депутата Київської міськради.

Рішення суду з грифом "до негайного виконання" і було негайно доведене до відома Центральної виборчої комісії, пише КоммерсантЪ-Украина.

Тим часом, у ЦВК звернувся Блок Юлії Тимошенко з приводу реалізації рішення міжпартийного з’їзду БЮТ про дострокове припинення повноважень депутата Іванковської районної ради (Київська область) Михайла Ворожбита. На розгляді цього питання ЦВКом на засіданні 5 березня наполягала особисто лідер блоку Юлія Тимошенко, повідомляє Інтерфакс-Україна.

У засіданні ЦВК у цей день також взяли участь Леонід Черновецкий, секретар Київради Олесь Довгий, народні депутати Андрій Портнов і Андрій Шевченко (фракція БЮТ).

БЮТ назвав рішення суду спробою штучно призупинити чинність закону про імперативний мандат для депутатів місцевих рад.

"Зараз ми затвердили спеціальний порядок дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад, щодо яких з’їздами їх партій прийнято відповідні рішення. Крім того, ЦВК також затвердив форму мандата, який повинен видаватися наступному за списком кандидату в депутати", - розповіла Тимошенко про результат розгляду даного питання.

Більш докладну інформацію погодився надати народний депутат від БЮТ Андрій Портнов. "Ми хочемо усіх привітати з тим, що імперативний мандат почав працювати і першим його застосував гарячий супротивник цього закону Леонід Черновецький, - з іронією сказав депутат. - Це подвійна мораль, повна падіння моралі".

За словами Андрія Портнова, міжпартійний з’їзд Блоку Леоніда Черновецького пішов на виключення свого депутата для того, щоб спровокувати необхідне рішення суду.

"Тобто, позиває депутат від блоку Черновецкого зі своїм блоком - при цьому суд фактично постановляє заборонити БЮТ застосовувати закон про імперативний мандат. Тут навіть не юристу, школяру зрозуміло, що ці судові рішення абсолютно незаконні", - заявив Портнов.

Сам Леонід Черновецький прокоментував рішення суду так : "Мені не подобатися тоталітаризм і тому я проти таких законів протестую. Фактично, я відстоюю тільки одну тезу - закон не можна застосовувати заднім числом. Це мій принцип, а в іншому мене усе влаштовує".

12 січня Верховна Рада прийняла закон Про внесення змін у деякі закони України про статус депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим і місцевих рад, встановивши імперативний мандат для депутатів місцевого самоврядування. 5 лютого Президент України Віктор Ющенко підписав цей закон.

Законом передбачається, що депутат, який вийшов з фракції тієї політичної сили, від якої він був обраний, може позбутися мандату - за рішенням керівництва цієї партії або блоку.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.