Холодна війна-2. У США нова тактика взаємин із Росією

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 6.03.2007 13:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2316

Адміністрація президента США Джорджа Буша застосовуватиме нову тактику в двосторонніх відносини з Росією, пише газета The “New York Times”.

Необхідність зміни відносин, що склалися, з Росією, пише газета, виникла після промови Володимира Путіна на конференції в Мюнхені, в якій він піддав різкій критиці американську політику. Іншим питанням, з якого, останнім часом, різко розійшлися позиції США і Росії, стали плани розміщення елементів американської системи ПРО на території країн Східної Європи.

Критика, все частіше звучна в адресу США з боку Росії, пише газета, приводить до того, що в адміністрації Президента Буша все більше усвідомлюють необхідність відмовитися від різких висловів, які можуть викликати незадоволення російської сторони.

І у Кремлі, і серед простих російських громадян все більшого поширення набуває ідея, що Росія нібито дуже довго йшла на поступки Заходу. Така точка зору, пише газета, обумовлюється стабільним зростанням російської економіки, яка підживлюється нафтодоларами.

Білий дім, пише “The New York Times”, планує частіше консультуватися з російським керівництвом. Під час цих консультацій зачіпатиметься ширший, ніж раніше, круг проблем, у тому числі й питання американської зовнішньої політики.

Слід ретельніше пояснювати російському керівництву зовнішню політику США й плани, що стосуються питань американської національної безпеки, вважає високопоставлений представник адміністрації Президента Буша. "Це не означає, що будь-яке зауваження або заперечення, висловлене Росією, спричинятиме зміни наших планів, або що РФ отримає право вето, - сказав він. - Йдеться про конструктивний двосторонній діалог, за допомогою якого повинно бути висловлено і почуто думки обох сторін".

При цьому, підкреслив він, зміни в двосторонніх відносинах з Росією не приведуть до поступок по таких ключових питаннях, як проблема розширення НАТО на схід або розміщення компонентів ПРО в країнах колишнього соцтабору. «Партнери США в Східній Європі, особливо в колишніх країнах СРСР, опинилися в дуже складному становищі, вони побоюються можливої різкої реакції Росії у відповідь на ці ініціативи», - повідомив він.

Зміни російсько-американських відносин, пише “The New York Times”, торкнуться і сфери військової співпраці. Планується розширити контакти між представниками американського і російського оборонних відомств. Не виключено, додало джерело в адміністрації Президента США, що Росії буде надана повніша технічна інформація про американську систему ПРО, компоненти якої розміщують в Східній Європі.

Новий план відносин з Росією, пише “The New York Times”, вже частково приводиться в дію. Як приклад джерело в Білому домі привело тісніші контакти між главою МЗС РФ Сергієм Лавровим і держсекретарем США Кондоліззой Райс, які, за його словами, раніше "спілкувалися у формальному режимі". Також він відзначив візит до Росії радника Буша по національній безпеці Стівена Хедлі (Stephen J. Hadley), що відбувся ще до виступу Путіна в Мюнхені. Хедлі, заявив він, надав російському керівництву докладні пояснення деяких планів Білого дому, у тому числі і що стосувалися системи ПРО.

А тим часом, Посол США у Росії Вільям Бернс сказав сьогодні, що американський уряд висловлює готовність до співробітництва із Росією у галузі ПРО.

"Стосовно розміщення станцій стеження та радарів, скажу, що пропозиції США урядам двох країн про разміщення вельми обмеженої кількості станцій стеження та перехоплювачів ракет є достатньо скромною пропозицією", - сказав Бернс.

Він вчергове наголосив, що ці дії американського уряду аж ніяк не загрожують Росії та не спрямовані проти неї.

"Ми також повинні дуже чітко роз'яснити нашу позицию, раозповісти про наші скромні плани для того, щоб розвіяти або, хоча б, відчутно зменшити стурбованність російської сторони. Ми також висловлюємо свою готовність спрівробітничати із російським урядом в царині ПРО", - підкреслив дипломат.

Наразі реакції на цю заяву від російської сторони не було.

Підготовлено за матеріалами іноземних інформагенцій


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.