Російські диверсанти і місцеві колабораціоністи захоплюють приміщення органів влади на Донеччині

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 14.04.2014 11:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23184

14 квітня вранці спливає термін ультиматуму, який висунув сепаратистам на Донбасі виконувач обов’язків президента Олександр Турчинов. Після цього, за його словами, продовжать антитерористичну операцію.

А поки що захоплені проросійськими озброєними активістами адмінбудівлі на Донеччині, зокрема, у Слов’янську, залишаються під контролем терористів.

Під час протистояння у Слов’янську є постраждалі й жертви, точну офіційну цифру департамент охорони здоров’я Донеччини обіцяє оголосити 14 квітня вдень. Наразі підтверджено одну смерть. Йдеться про капітана СБУ, у стрілянині було поранено ще 9 правоохоронців. Непідтвердженим залишається факт ще однієї смерті, йдеться про ситуацію, коли невідомі розстріляли авто, двоє людей зазнали поранень і госпіталізовані. Вони не були учасниками мітингів.

Накопичилося кілька фактів, що підтверджують приналежність людей у камуфляжі до Росії. По-перше, це зброя, якої немає на озброєнні в українців, проте є в Російській Федерації, по-друге, секретар Ради нацбезпеки та оборони України Андрій Парубій відзвітував, що вдалося затримати офіцерів російської розвідки. По-третє, відзначають свідки подій, наприклад, у Слов’янську, російський акцент терористів і вживання нетипових для регіону слів.

Як розповідають місцеві жителі, у Слов’янську закрили магазини, у понеділок дітей не відправлятимуть до школи, закритими залишаться й інші установи. На території міста перебої з мобільним зв’язком, а через те, що перекриті в’їзди, постає й транспортне питання, водночас укріплюють барикади біля відділку МВС.

Захоплення міських рад

У решті міст Донецької області також неспокійно – повністю або частково захоплені міські ради в Маріуполі, Дружківці, Краматорську, Макіївці, Єнакієвому та Харцизьку. Донецьку міськраду не чіпали. Також донецькі телеканали вчора довелось евакуйовували через загрозу захоплення.

Тим часом донеччани формують загони самооборони, які покладаються на МВС у плані забезпечення формою та зброєю. Цими загонами керуватимуть досвідчені люди, а набиратимуться туди добровольців.

У Маріуполі невідомі напали на людей з українськими прапорами, що захищали райвідділок міліції, нападників було в кілька разів більше, ніж людей з національною символікою, міліція у бійку традиційно не втручалась. За офіційними даними, медики надали допомогу восьми пораненим. Із них семеро доправлені до лікарні, поки що їхній стан невідомий. Також є підстави вважати, що постраждалих більше, адже не всі звертаються по допомогу до медичної служби через побоювання за свою безпеку.

Місцеві регіонали разом із нардепами від Партії регіонів ведуть переговори з людьми, що захоплюють будівлі. Вони ставляться до сепаратистів лояльно, проте жодних результатів переговорів немає ­– будівлі не звільняють. Переговори обіцяють продовжити у понеділок.

А до резиденції Ріната Ахметова вчора ввечері завітали близько сотні донеччан, вимагаючи від нього активніших дій зі стабілізації ситуації в регіоні. Щоправда, бізнесмен до людей не вийшов. Учасники акції наголосили – якщо найвпливовіший олігарх Донбасу веде переговори з сепаратистами, то він має підтримати діалог і з прихильниками єдності України.





 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.