Лавринович не боїться дострокових виборів. Бо немає підстав

Автор/джерело -  © Ліга



Дата публiкацiї - 6.03.2007 15:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2319

Міністр юстиції України Олександр Лавринович упевнений у відсутності будь-яких конституційних підстав для розпуску парламенту та проведення дострокових парламентських і президентських виборів.

Коментуючи на сьогоднішній прес-конференції, зареєстрований у Верховній Раді проект про проведення одночасних дострокових парламентських і президентських виборів, А.Лавринович відзначив, що депутати мають право виражати свої міркування по тих або інших питаннях, зокрема шляхом законодавчої ініціативи.

Глава Мінюсту підкреслив, що "коли йдеться про дострокові вибори, то ці речі виписані в Конституції України". "Проект, який зареєстрований, не має нічого спільного з Конституцією", - підкреслив А.Лавринович.

Міністр юстиції висловив думку, що таким чином ініціатор проекту - народний депутат Василь Кисельов - демонструє своє політичне бачення.

При цьому сам А.Лавринович вважає такий крок народного депутата "не правовим": сучасна нормативна база не дозволяє вирішувати це питання у такий спосіб.

За словами Міністра юстиції, Конституція України передбачає 4 ситуації для дострокового припинення повноважень парламенту: якщо одна з таких ситуацій наступить, то Президент має повне має рацію розпустити ВР. "На сьогодні я не бачу можливості по жодній з ситуацій розпустити парламент", - заявив А.Лавринович.

При цьому він підкреслив, що найреальнішою підставою для розпуску ВР є ситуація, коли народні депутати впродовж 30 днів не відкривають сесію. "Якщо відкрити Основний Закон, то можна зрозуміти, що ні про одну підставу говорити несерйозно", - підкреслив Міністр юстиції.

Крім того, А.Лавринович звернув увагу на те, що в Україні не існує спеціального органу влади, який би готував виводи про конституційність норм того або іншого законопроекту під час його підготовки.

За словами Міністра, механізм Конституційного Суду відносно конституційності законів "починає працювати тільки після того, як закони приймаються парламентом". В той же час, Головне науково-експертне управління парламенту і Мінюст можуть тільки висловити свою думку відносно тієї або іншої статті законопроекту.

Нагадаємо, 2 березня, член парламентської фракції партії Регіонів В.Кисельов зареєстрував у ВР проект Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України" N3264.

Проектом встановлюється, що у разі обнародування Указу Президента щодо дострокового припинення повноважень ВР і призначення позачергових парламентських виборів Верховна Рада України невідкладно збирається на спеціальне пленарне засідання.

Автор проекту також пропонує включити до порядку денного спеціального пленарного засідання ВР питання про одночасне проведення президентських і парламентських виборів.

Від “Аратти”: воно й зрозуміло, бо ж як позиція міністра від більшовицької коаліції може враховувати таку “дрібничку”, як думку виборців? “Електорату”, “народу”, “населенню” тощо, звичайно, й права на власну думку Конституцією не передбачено. А от громадянам - передбачено. Бо вони, оті громадяни, - й є единим джерелом влади в Україні.

Що правда, ні Лавриновичу, ні його колегам-проффесіоналам того усвідомлювати аж ніяк немає бажання. Як раніше заявляв їхній двічі не судимий очільник, він збирається сидіти у прем'єрському кріслі не менше 10 років.

Як кажуть, поживемо - побачимо.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.