Росія не хоче віддавати українські маяки

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 9.03.2007 18:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2329

У МЗС РФ закликають українську сторону відмовитися від односторонніх кроків в ситуації навколо контролю над об’єктами навігації Чорноморського флоту (ЧФ) і підкреслюють, що такі дії можуть привести до ескалації напруженості і підриву переговорного процесу.

Про це в п’ятницю заявив офіційний представник російського МЗС Михайло Каминін.

«Заява представника МЗС України про те, що Україна буде й надалі продовжувати спроби встановити контроль над навігаційно-гідрографчними об’єктами судовим шляхом, не може не викликати жалю», - заявив Каминін.

Так він прокоментував заяву українського дипломата, яка було зроблена раніше з посиланням на рішення українського суду.

«Це - шлях не вирішення проблеми, а підриву атмосфери переговорного процесу, що складається, ескалації напруженості навколо специфічних і об’єктів флоту, що особливо охороняються», - підкреслив Каминін.

Він нагадав, що при підписанні в 1997 році угод про базування ЧФ РФ на території України проблема навігаційно-гідрографічного забезпечення мореплавання не була вирішена до кінця.

Тим часом, за його словами, тоді сторонам вдалося домовитися про те, як її вирішити - через укладення спеціальної угоди, проте «ні про який судовий варіант в базових документах немає ні слова». «Вкотре закликаємо українську сторону відмовитися від односторонніх кроків і шукати рішення за столом переговорів», - заявив Каминін.

Приводом для заяви представника МЗС України стала ситуація навколо станції радіонавігаційної системи «МАРС-75» (місто Генічеськ Херсонській області України). Станція входить до складу служби Гідрографії ЧФ РФ, що базується на території України. У минулий понеділок, 5 березня, станцію відвідали представники української судової виконавчої служби для того, щоб добитися виконання рішень Господарчого суду Херсонської області. Раніше цей суд ухвалив вилучити об’єкт, нібито незаконно використовуваний ЧФ, на користь Мінтрансу України.

Як зазначив Каминін, представники ЧФ заявили про неможливість виконання ухвали українського суду як «неправомочного вирішувати питання використання об’єктів навігаційно-гідрографічного обслуговування, що є предметом міжнародного договору». «Позиція, викладена російськими військовими моряками, є повністю обгрунтованою», - підкреслив офіційний представник російського МЗС.

За його словами, минулого року в рамках підкомісії з питань функціонування ЧФ і його перебування в Україні був даний старт практичній роботі над підготовкою відповідної міжурядової домовленості. Саме на цьому шляху, як заявив Каминін, «і треба зосередити всі зусилля».

«У зв’язку з цим ми неодноразово ставили перед українськими колегами питання про відкликання відповідних позовів, оскільки продовження судових процедур може лише нашкодити справі», - додав офіційний представник МЗС РФ. Він уточнив, що востаннє таке звернення прозвучало в ході засідання Підкомісії 27 лютого в Москві.

Від “Аратти”: нагадаємо, що відповідно до договору між Україною та РФ щодо тимчасового бащування російського ЧФ на території України, немає жодної згадки про гідрографічні об'єкти, які знаходяться на території України. Отже, присутність на них російських військовослужбовців може вважатися незаконним захопленням української території іноземними військами. Більш того, відповідно до міжнародних норм судноплавства, відповідальність за безпеку плавання у територіальних водах України покладена виключно на українську сторону. І юридично, тільки українська сторона повинна обслуговувати та уримувати зазначені об'єкти у належному технічному стані.

Однак дії російської сторони, яка самовільно, попри міжнародні домовленності, в тому числі, про гарантії недоторканості території України у зв'язку із ядерним роззброєнням, незаконно, за допомогою військової сили, продовжує утримувати українські об'єкти є такими, що брутально порушують ці домовленості та ставлять під сумнів дієвість міжнародних гарантій.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.