У Москві ліквідують бібліотеку української літератури. Першу і останню

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 10.03.2007 20:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2332

Українські громадські організації в Росії протестують проти запланованої Комітетом з культури Москви реорганізації Бібліотеки української літератури в Москві на Бібліотеку народів Росії.

Про це йдеться у повідомленні об'єднаної прес-служби Федеральної національно-культурної автономії українців Росії та Об'єднання українців Росії.

Члени цих громадських організацій вважають, що така реорганізація "означатиме фактичну ліквідацію української бібліотеки, другий раз у її історії". При цьому у повідомленні зазначається, що на співробітників бібліотеки чиниться тиск.

За даними прес-служби, на відновлення Бібліотеки української літератури, ліквідованої у 1938 році, пішло 18 років роботи українських громадських організацій разом з державними органами Москви. У новому приміщенні, в нормальних умовах, бібліотека відкрилася 26 травня 2006 року, там сформовано єдиний у Російській Федерації унікальний бібліотечний фонд.

Як вважають в організаціях українців в Росії, бібліотеку "хтось намагається зробити розмінною монетою сьогочасних політичних взаємин або - про що говорять багато членів українських організацій - предметом майнових інтересів, пов`язаних з красивим приміщенням бібліотеки в центрі Москви".

У зв’язку з цим, українська громадськість Москви звернулась до керівництва Росії і Москви з вимогами не допустити здійснення реорганізації Бібліотеки української літератури. Зокрема, мерові Москви Юрію Лужкову надіслано колективного листа від читачів бібліотеки.

Від “Аратти”: на цьому тлі чомусь пригадуться істеричні заяви російських дипломатів щодо утиснень прав “російськомовних соотєчєственіков”, які мешкають в Україні.

А також войовничі рішення рад, які контролюються російськими маріонетками, щодо статусу російської мови в Україні.

І виникає питання: чи є на цій землі українська держава? Чому у Москві, як й в цілому в Росії, потураються у наглий спосіб етнічні права українців, а Україна має нібито виправдовуватися перед Москвою за якісь утиснення “прав соотєчєственіков”? Чому всі ці дії щодо виконання української Конституції, у сфері мовної політики держави, жодного разу не отримали правої оцінки охоронців права? Чи вони, як й уряд, контролюються із Кремля?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.