США і ЄС вирішують, які санкції застосувати до Росії

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 14.05.2014 14:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23320

США і ЄС побоюються, що введення широких обмежень щодо енергетичної та фінансової сфери Росії може викликати відповідну реакцію Москви, небезпечну серйозними економічними втратами.

Офіційні особи у Сполучених Штатах і Європейському Союзі відкидають ймовірність введення санкцій проти цілих секторів російської економіки, вважаючи за краще нарощувати тиск точковими санкціями проти окремих осіб і компаній, повідомляє Bloomberg.

Вони побоюються, що введення широких обмежень щодо енергетичної та фінансової сфери Росії може викликати відповідну реакцію Москви, небезпечну серйозними економічними втратами.

"Ми повинні діяти дуже обережно, щоб не нашкодити собі більше, ніж протилежній стороні", - заявив 13 травня у Брюсселі міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

"Немов на підтвердження здатності Росії використовувати економічний вплив, щоб посіяти розбрат між супротивниками, уряд Франції цього тижня оголосив про те, що поставить Росії вертольотоносці типу "Містраль", як і було заплановано, відкинувши прохання від європейських і американських союзників про розірвання угоди", - йдеться у статті.

Проте секторальні санкції не було повністю списано з рахунків: на зустрічі у Брюсселі міністри закордонних справ ЄС пообіцяли прискорити приготування до широкомасштабних санкцій на випадок, якщо Росія завадить президентським виборам в Україні.

Тим часом Євросоюз вперше з початку кризи ввів санкції проти компаній, у тому числі проти експропрійованого після анексії Криму "Чорноморнафтогазу". ЄС також додав у свій чорний список 13 прізвищ. Серед інших, до нього потрапили В’ячеслав Володін, перший заступник керівника адміністрації президента, і командувач ПДВ Володимир Шаманов.

Минулого тижня в інтерв’ю Bloomberg TV міністр фінансів США Джейкоб Лью також підкреслив необхідність уникнути відповідної реакції Москви, підкресливши при цьому, що має всі повноваження ввести санкції проти цілих галузей російської економіки. "Наша мета в даному випадку - не нашкодити європейській економіці, економіці США. Мова йде не про те, щоб заподіяти шкоду російському народові, а про чинення тиску на президента Путіна для того, щоб він змінив свою політику", - наводить слова Лью Клімасінська.

За словами міністра, Путін розуміє, що ми готові піти на це, незважаючи на наявність наслідків другого порядку, яких ми хотіли б уникнути".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.