Заяву Путіна про відведення військ могло бути адресовано Китаю

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 20.05.2014 15:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23346

Коли у понеділок президент Росії Владімір Путін вкотре заявив про відведення військ від кордону з Україною, цей жест примирення, можливо, було адресовано не США чи Європі, які в будь-якому випадку йому не повірять.

Про це пише у вівторок газета "New York Times".

У статті вказується, що погляд Путіна, найімовірніше, було звернено на Китай - країну, до якої він прибув у вівторок, 20 травня з візитом, який покликаний продемонструвати, що він також хоче здійснити стратегічний поворот у бік Азії.

Хоча Путін почав поглядати на схід практично відразу після повернення на посаду президента в 2012 році, вказує газета, криза у відносинах із Заходом у зв’язку з подіями в Україні, вивела питання зміцнення відносин з Азією, особливо з її економічним локомотивом, Китаєм, на ключові пріоритетні позиції.

"В умовах, коли Європа намагається відключитися від російського газу і Росії загрожують нові, більш серйозні санкції у разі поглиблення кризи, Москві потрібна альтернатива", - пише газета.

Як пише "New York Times", Путін за останні тижні неодноразово підкреслював, що Росія бачить своє економічне майбутнє разом з Китаєм, відзначаючи, що її азійський сусід може змістити США з позицій провідної світової економічної держави.

"Поворот на Схід також узгоджується з нещодавнім зверненням Путіна до консервативної націоналістичної ідеології, яка надає особливу увагу релігії, сімейним цінностям і патріотизму на противагу Заходу, який, з його точки зору, скочується у безбожництво, заперечення моральних норм і рухається до занепаду", - пише газета.

Оголошення Путіна про відведення військ від кордону з Україною, імовірно, було зроблено, щоб сприяти розрідженню ситуації напередодні президентських виборів, які заплановано на неділю, зазначає газета. "Але його також можна розглядати як жест щодо Китаю, який вкрай чутливий до сепаратизму, зважаючи на проблеми з Тибетом, уйгурами і численними менш відомими етнічними та релігійними меншинами", - йдеться в статті.

Головною темою дводенного візиту Путіна до Китаю, ймовірно, стане угода про постачання природного газу з нових родовищ Сибіру до Китаю, які повинні початися приблизно у 2019 році, пише "New York Times".

Переговори про це ведуть вже понад десятиліття, але каменем спотикання сторін залишається ціна за газ.

Експерти вважають, що Росія готова, нарешті, укласти угоду, хоча б для того, щоб показати Вашингтону і Західній Європі, що у неї є інші ринки збуту газу і важливі друзі в світі.

"Через нинішні проблеми у наших відносинах із Заходом, у них немає альтернативи, - вважає експерт з Китаю в московському Центрі аналізу стратегій і технологій Василь Кашин. - Їм потрібно прийти в Азію, щоб якомога швидше укласти всі можливі угоди".

Зазначимо, що прем’єр Росії Дмітій Медвєдєв в оприлюдненому у вівторок інтерв’ю агентству Bloomberg заявив: "Я думаю, що нас взагалі не повинна хвилювати реакція західних країн на такого роду заяви. Який стосунок західні країни мають до переміщення військ на території Російської Федерації, якщо це все перебуває в межах існуючих правил?".

"Це взагалі-то наша внутрішня справа - коли і де проводити навчання", - сказав він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.