Російській журналістці нададуть притулок у США

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 11.03.2007 18:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2337

Російська журналістка попросила політичний притулок в США. Як пише газета “The Sunday Times”, на цьому тижні жінка, яка в статті фігурує під ім'ям Марія Іванова, покидає або вже покинула Росію. У Штатах їй обіцяно притулок.

Стверджується, що вона експерт по Кавказу і за свою роботу має професійну нагороду.

Видання стверджує, що за нею в Росії ведеться стеження. Один раз Марія Іванова була побита. Її намагалися отруїти минулого року.

Як вона говорить, в жовтні невідомі, за її відсутності зламали її квартиру.

Прийшовши додому, вона поміняла замки, випила чашку кави і лягла спати. "Я прокинулася від жахливого болю рано вранці, - згадує Іванова. - У мене почала злізати шкіра". У неї опухнуло все тіло. У госпіталі лікарі поставили діагноз - відмову нирок. "У мене немає сумнівів в тому, що мене отруїли", - заявила Іванова.

До тих пір, поки вона залишається в Росії, Іванова відмовляється називати своє справжнє ім'я. "Я живу в страху, - говорить вона. - Я відчуваю себе як в пастці і під постійною загрозою з боку спецслужб".

У цій же статті видання наводить слова колишнього співробітника спецслужб і друга Литвиненка Юрія Швеця, який передрікає, що 2008 року Володимир Путін може опинитися за ґратами.

Колшній радянський шпигун Юрій Швець

Швець заявив, що Путін може потрапити під слідство за кордоном, коли закінчиться його президентський термін. Переслідувати російського президента будуть за організацію вбивств російських журналістів і Олександра Литвиненка, вважає Юрій Швець.

"Найбільшою турботою для Путіна є те, що його імунітет як глави держави закінчується з президентським терміном в 2008 році. Він повинен побоюватися, як би не перетворитися на другого Піночета. Путіну подобається подорожувати, і одного разу, відвідуючи лижний курорт в Європі, він може опинитися за ґратами", - додав Юрій Швець.

Колишній співробітник спецслужб зараз мешкає в США.

Видання також приводить думку Баррі Картера, професора юриспруденції університету в Джорджтауні. На його думку, у Путіна є причини для неспокою. "Глави держав захищені (імунітетом), але коли він піде з поста, його юридичний статус стає досить хитким. І якщо він подорожуватиме, є певний ризик (арешту)".

Видання допускає, що загибель Політковської і Литвиненка можуть лягти в основу звинувачень в змові з метою вбивства. Картер порадив Путіну заздалегідь стурбуватися пошуком спритного адвоката.

Преклад “Аратта-Україна”


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.