Уряд планує розділити “Нафтогаз” на дві компанії

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 3.06.2014 15:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23434

Україна розділить НАК “Нафтогаз-України” та створить на його базі дві компанії, які окремо займатимуться транспортуванням та накопиченням газу.

Про це заявив прем’єр Арсеній Яценюк під час свого звіту у Верховній Раді.

"За 2013 рік урядом Януковича не було заплачено півтора міяльрди за отриманий газ. У 2013 році Газпром зробив повну річну передплату за транзит. Таким чином, цих грошей уже немає", - сказав Яценюк.

"Загальний борг, який отримав цей уряд, 2,2 мільярда доларів. Якщо додати 2,5 мільярда передоплати Газпрому та загальні обсяги кредитів та зобов’язань, то, за оптимістичним сценарієм, дефіцит Нафтогазу складає 62 мільярди гривень, за песимістичним – 93 мільярди", - зазначив Яценюк.

Він додав, відтак Україна вирішила, згідно з Третім енергетичним пакетом, реорганізувати НАК "Нафтогаз".

"Уряд буде приймати рішення. На базі НАК ми будемо створювати два публічних акціонерних товариства. Україна створить ПАТ "Українська газотранспортна система", яке буде займатись виключно прокачкою газу. Друге - ПАТ "Українські газові сховища". Воно буде займатися виключно оперуванням накопичення і відпуску газу з українських сховищ", - розповів Яценюк.

Як повідомлялося раніше, нині в українських газосховищах знаходиться 12 млрд кубометрів газу.

"Коли ми прийшли в уряд, то в сховищах було 5 мільярдів кубів. Станом на сьогодні – 12 мільярдів кубів. Звичайно, цього недостатньо. Щоб пройти зиму треба ще 7 мільярдів", - заявив Яценюк.

Він також нагадав, що Україна запропонувала ЄС та США спільну модернізацію та експлуатацію української ГТС.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.