Янукович вирішив повторити тему Кучми-94. Про розірвані зв'язки

Автор/джерело -  © Українська правда, Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 12.03.2007 17:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2347

Прем'єр-міністр Віктор Янукович ініціює якнайшвидші переговори з Росією щодо розвитку співробітництва у військово-промисловому комплексі.

Про це Янукович сказав, відкриваючи нараду з питань функціонування, розвитку й реформування оборонно-промислового комплексу.

Зокрема, прем'єр на нараді доручив віце-прем'єру Володимиру Радченку терміново почати підготовку таких переговорів: "Я зараз терміново даю таке доручення, готувати найближчим часом зустріч з росіянами, сідати за стіл переговорів і визначатися, що в нас у майбутньому".

Янукович зазначив, що Росія є головним партнером України у ВПК на сьогоднішній день. Однак, за його словами, обсяги такого співробітництва щорічно скорочуються. Прем'єр заявив, що це відбувається через заяви українських політиків про намір України найближчим часом вступити до НАТО.

За словами Януковича, росіяни заявляють, що якщо українські політики щодня будуть говорити про вступ до НАТО, то Росія будуватиме свій військово-промисловий комплекс без участі України.

"Нам потрібно чітко виписати наші орієнтири, і безумовно з нашими стратегічними партнерами", - сказав прем'єр.

Він зазначив, що програма розвитку ВПК була прийнята ще у 2004 році, але дотепер для її реалізації нічого не було зроблено й навіть не було спроб що-небудь зробити.

Янукович висловив жаль, що на нараді в понеділок відсутній міністр оборони Анатолій Гриценко, який перебуває у відрядженні. Прем'єр зазначив, що у питанні реформування ВПК Гриценко є його опонентом, з яким вони з цього питання регулярно дискутують.

Янукович додав, що Гриценко пояснює зволікання з реформуванням ВПК відсутністю грошей. При цьому він зауважив, що тільки частково погоджується з ним. Він також підкреслив, що дотепер не визначена структура ВПК.

Прем'єр звернув увагу на скорочення військово-промислового виробництва, висловивши побоювання, що коли українська влада прийме рішення про відновлення озброєння армії, то українська промисловість буде вже не в змозі це зробити, і озброєння доведеться закуповувати за кордоном.

Янукович також зазначив, що зараз тільки 3% продукції, виробленої українським ВПК, іде на внутрішній ринок, а решта на експорт. Водночас, за його словами, Україна поступово втрачає зовнішні ринки збуту своєї військової продукції.

Як відомо, у травні 2006 року російська сторона офіційно заявила про вихід з україно-російського проекту щодо літака Ан-70. У грудні 2006 року Україна й Росія домовилися про військове співробітництво у 2007 році, підписавши відповідний план співробітництва.

Як загальновідомо, між Україною і Росією ще у 1992 році було підписано міжурядову угоду про кооперацію та співробітництво у сфері ВПК, яка була фактично одразу заблокована російською стороною.

У 1994 році Леонід Кучма пішов на дострокові президентські вибори під гаслом відновлення розірваних зв'язків, зокрема у ВПК. Проте, за два президентських терміни ці зв'язки із Росією так й не поновилися, що спричинило банкрутство більшості підприємств ВПК України.

Зокрема, наприклад, загальновідома історія із БПК “Варяг”, який будувався у Миколаєві спочатку за замовленням МО СРСР, а потім РФ. В результаті, коли корабель був практично готовий, Росія відмовилася від замовлення, не сплативши нічого українським корабелам. І таких прикладів “співробітництва” можна привести безліч.

Разом із тим, досвід співробітництва із НАТО Польщі та Чехії, наприклад, показує на відсутність банкрутств підприємств ВПК, навпаки - вони мають регулярні замовлення.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.