Місія ОБСЄ досі не має жодних вістей про 8 захоплених терористами спостерігачів

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 13.06.2014 17:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23487

До сьогодні не вдалося з’ясувати місце знаходження 8 зниклих членів моніторингової місії ОБСЄ в Україні, зв’язок з якими обірвався понад 2 тижні тому в Донецькій та Луганській областях.

Про це на прес-конференції заявив речник спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Майкл Боцюрків.

“Спеціальна моніторингова команда, на жаль, все ще не встановила спілкування з чотирма колегами з групи з Донецька та із Луганська, з якими ми втратили зв’язок 26 та 29 травня відповідно. Ми вже 18 днів нічого не чуємо від нашої донецької команди і 15 днів стосовно луганської команди”, - сказав Боцюрків.

Також він додав, що єдине, що відомо, це те, що зниклих членів моніторингової місії утримують у хороших умовах і загрози їхньому життю немає.

Боцюрків зазначив, що моніторингова місія ОБСЄ підтримує створення гуманітарного коридору на сході України, однак його організація не входить у її повноваження.

«Якщо є якийсь механізм, який дозволить людям пересуватися зі сходу до інших регіонів, у безпечні місця, ми були б дуже раді моніторити такий коридор, але утворювати його - це не є нашими повноваженнями”, - сказав Боцюрків.

За його словами, “до нас з цього приводу зверталися так звані недержавні діячі зі сходу, й уряд України також звернувся до нас, щоб ми пояснили концепцію цього коридору. Звичайно, що на сході зараз є багато небезпек. Ми чули про нестачу води, готівки, люди не можуть отримати гроші у банкоматах, пенсії, і ми намагаємося якнайкраще звітувати про ситуацію на сході України”.

Як повідомлялося раніше, 26 травня було втрачено зв’язок із групою спостерігачів ОБСЄ в Донецькій області. Зниклі представники організації є громадянами Швейцарії, Данії, Естонії і Туреччини.

30 травня ОБСЄ повідомила про затримання ще однієї групи спостерігачів на сході України. Зв’язок з групою в Луганській області було втрачено ввечері 29 травня.

4 червня СБУ повідомила, що встановлено безпосередню причетність російських казацьких структур до постачання зброї терористичним організаціям, що діють на сході України, а також до викрадення представників ОБСЄ 29 травня.

8 червня один із лідерів терористичної організації «Донецька народна республіка» Андрій Пургін заявив, що дві затримані на сході України групи спостерігачів ОБСЄ знаходяться в Сєвєродонецьку Луганської області.

«За моїми даними, затримані групи ОБСЄ знаходяться в місті Сєвєродонецьку. Це чисто рефлекторне рішення, оскільки представники місії (ОБСЄ), що знаходяться там, - гарантія того, що в місті не вестимуться бойові дії», - заявив Пургін.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.