Газова війна-3. Росія створює ризики для постачання газу в Європу

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 19.06.2014 19:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23516

Із понеділка, 23 червня, Росія розриває один із договорів з Україною щодо умов транспортування газу територією України в Європу.

Зокрема, про розірвання угоди російський "Газпром Експорт" ще 17 червня повідомив оператора української газотранспортної системи "Укртрансгаз", уточнили сьогодні у прес-службі компанії "Нафтогаз Україна".

Цей договір передбачав компенсацію українською стороною добових коливань споживання газу у Європі.

Згідно з умовами договору, у разі, якщо необхідність у поставках газу до Європи суттєво перевищувала подану напередодні заявку "Газпрому Експорта", "Укртрансгаз", за наявності технічної можливості, компенсував необхідні обсяги за рахунок власних резервів, після чого російська сторона здійснювала оплату цієї послуги.

Транзит фізичних об’ємів газу територією України займає близько 36 годин. За відсутності такого договору український оператор не матиме юридичних підстав компенсувати суттєві відхилення споживання газу день в день.

"Договір було укладено між сторонами в 2010-му. Рішення про розірвання договору не має економічного обґрунтування і збільшує ризики невиконання "Газпромом" своїх зобов’язань перед європейськими покупцями. Аналогічний ризик для надійності роботи "Газпрому" на європейському напрямку несе і створення російською компанією перешкод щодо формування достатніх резервів газу в підземних сховищах України", - зазначають у НАК "Нафтогаз Україна"

"Ми спостерігаємо продовження кроків, що, вірогідно, покликані дискредитувати український напрям постачання газу в очах європейських партнерів. Наші російські контрагенти, по суті, відмовились від своєї частини відповідальності за задоволення потреб європейських споживачів газу на українському напрямі. Ми розцінюємо розірвання договору як чергову спробу лобіювання "Південного потоку", будівництво якого було призупинене європейською стороною", — зазначив керівник компанії "Нафтогаз Україна" Андрій Коболєв.

Утім, за словами очільника "Нафтогазу", українська сторона готова зробити всі залежні від неї кроки для того, щоб рішення товариства "Газпром Експорт" не вплинуло на надійність постачання газу до Євросоюзу.

Як повідомлялося раніше, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк придумав, як зупинити російський "Південний потік". Крім того, Кабмін пропонує експлуатувати українську трубу спільно з ЄС.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.