Євросоюз про українську кризу – цей тиждень вирішальний

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 23.06.2014 22:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23537

Цей тиждень буде вирішальним для припинення ескалації напруги на сході України.

Такий був лейтмотив дипломатичних консультацій щодо української кризи, проведених у понеділок у Люксембурзі. Зустріч міністрів закордонних справ ЄС та голови українського МЗС Павла Клімкіна була присвячена обговоренню мирного плану, запропонованого президентом України. Водночас, були завершені всі остаточні моменти, необхідні для підписання у п’ятницю українсько-європейської угоди про асоціацію.

План Президента Петра Порошенка зі врегулювання ситуації на Донеччині та Луганщині домінував на нинішній зустрічі міністрів закордонних справ ЄС. Дипломати міркували над тим, чи піде Путін на запропонований компроміс, чи далі продовжуватиме дестабілізацію України з метою збереження там свого впливу.

Новий голова українського дипломатичного корпусу Павло Клімкін, після презентації на Раді міністрів ЄС цієї дорожньої карти для виходу з кризи, зауважив, що почув одностайну підтримку з боку європейських колег.

Втім, для успіху цього плану потрібна участь росіян, зауважує український міністр.

«Нам потрібен чіткий меседж щодо того, що Росія має підтримати президентський мирний план, усі його 15 пунктів. Нам важливо, щоб ефективний контроль кордону здійснювався. Нам також потрібно, щоб відоме рішення Ради Федерації Росії, яке дозволяє використання російських військ на території України, було відкликане», – зазначив голова МЗС України.

Від продовження насилля на сході України росіяни не виграють – Фабіус

На крайню важливість реагування Москви на план Порошенка також вказують чимало європейських міністрів. Голова британського зовнішньополітичного відомства Вільям Гейґ зауважив, що європейці у разі потреби готові піти шляхом американців, тобто, далі поглибити санкції щодо росіян.

«Вирішальною буде відповідь Росії на мирний план, висунутий президентом Порошенком, це визначатиме подальші кроки Євросоюзу. США кілька днів тому оголосили про додаткові санкції щодо Росії, і ми в Європі готові, якщо буде потреба, зробити так само», – наголосив голова британського зовнішньополітичного відомства Вільям Гейґ.

Міністр закордонних справ Франції Лорен Фабіус зі свого боку зазначив, що пріоритетом наразі є деескалація напруги в східних регіонах України, і досягти її мають невідкладно, тобто цього тижня. Він зауважує, що Париж і Берлін вимагають від Путіна упродовж найближчих днів реалізувати положення мирного плану українського президента.

«Від продовження насильства на українському сході Росія нічого не виграє», – додав французький дипломат.

Водночас, цього ж дня у Люксембурзі завершилися всі технічні приготування до підписання економічної частини Угоди про асоціацію та ЗВТ між ЄС та Україною, що має відбутися у п’ятницю у Брюсселі за участі президента Петра Порошенка.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.