Криваве перемир’я. Слова і дії Кремля, який керує бойовиками, явно не співпадають

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 26.06.2014 12:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23556

Минуло п’ять днів від моменту оголошення Петром Порошенком припинення активних дій в зоні АТО.

За планом Президента, за час перемир’я бойовики мали б скласти зброю або залишити межі України. Втім, майже одразу після заяви Порошенка керівник так званої «ЛНР» Валерій Болотов повідомив, що доки українські військові не залишать регіон, про складання зброї йтись не може. Одними лише коментарями бойовики не обмежуються. За інформацією РНБО, впродовж останніх п’яти днів сепаратисти більше п’ятдесяти разів відкривали вогонь по позиціях українських солдатів.

24 червня бойовики пострілом із ПЗРК збили український гелікоптер під Слов’янськом. На борту перебували 9 осіб – усі загинули. Це найхарактерніший з епізодів перемир’я, оголошеного Порошенком. Менш масштабних атак сепаратистів було значно більше. За повідомленням речника РНБО Володимира Чепового, лише за два останні дні бойовики обстріляли з мінометів українські блокпости поблизу сіл Бірюкове та Д’якове. Біля Свердловська розстріляли опорний пункт силовиків, є поранені та вбиті.

А у Донецьку бойовики застрелили 34-річну місцеву мешканку, в Горлівці вчинили розбійний напад на машинобудівний завод, підірвали залізничні колії поблизу станцій Горлівка та Дебальцеве. Водночас, представник РНБО не зміг озвучити інформації про бодай одного сепаратиста, який склав зброю і звернувся до української влади. Такі, м’яко кажучи, невтішні результати 5 днів бажаного миру змусили президента вносити корективи до раніше озвученого плану.

Бойовики завозять зброю і укріплюються – гвардієць

«Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з керівниками силових структур віддав наказ без жодних коливань відкривати вогонь у відповідь. Глава держави не виключає, що режим припинення вогню може бути скасований достроково, зважаючи на постійне його порушення контрольованими зовні бойовиками, терористами і диверсантами, – повідомив Володимир Чеповий.

Не в захваті від одностороннього миру і солдати в зоні АТО. Вони переконані, що тиждень припинення вогню бойовики використають для укріплення власних позицій і озброєння.

«Вони нікуди не хочуть йти. Вони завезли сюди ще більше зброї, це в нас є інформація від цивільних. Завезли зброю, укріплюються, ось чим вони займаються. Вони будують укріплення, завозять озброєння останнього покоління, якого ми не те, що не бачили, ми його навіть не нюхали», – розповів Віталій, боєць другого батальйону Нацгвардії, що служить під Слов’янськом.

Ми сидимо тут як мішені – гвардієць

Так само згубно, за словами солдата, вдаваний мир впливає на бойовий дух солдатів, які не можуть атакувати ворога, однак, водночас, постійно перебувають під ударом.

«Популістське якесь чи політичне рішення – не стріляти в них. Але нас обстрілюють. Виходить, ми хто? Мішені, щоб вони тренувались стріляти з мінометів, для снайперів? Ми сидимо тут як мішені. Якщо це перемир’я, то якого чорта ми тут сидимо?» – запитує гвардієць.

Про значну ймовірність того, що час припинення вогню бойовики використовують не для роззброєння, а з метою підсилення власних сил, вважає і експерт Центру Разумкова Олексій Мельник. Однак, він вважає, що ці ризики Порошенко прекрасно розуміє і йде на них свідомо, адже іншого способу уникнути численних жертв серед мирного населення немає.

Ризик є виправданий – експерт

«Будь-яка війна все одно повинна закінчуватись якимись переговорами. Вже очевидно, що у нас не вистачає ресурсів, особливо з огляду на те, що постійно йде підживлення з боку Росії. Щоб провести оперативну зачистку, знищити терористів. І в цій складній ситуації, мені здається, що цей ризик є виправданий», – каже Олексій Мельник.

Ще одним кроком на шляху мирного врегулювання конфлікту мали б стати чотиристоронні телефонні переговори, що відбулись у середу між главами держав України, Німеччини, Франції та Росії. Під час розмови Петро Порошенко повідомив про численні порушення режиму припинення вогню з боку бойовиків і зазначив, що з 20 червня в зоні АТО загинуло 18 осіб, ще 27 зазнали поранень.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.