У ГПУ теж є громадська організація. І вона протестує

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 14.03.2007 15:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2364

Сьогодні стався новий безпрецендентний випадок: офіційний сайт державного правоохоронного органу Генеральної прокуратури України розмістив політичну заяву громадської організації - Української Асоціації прокурорів.

Як не важко було здогадатися, заява спрямована на захист їхнього керівника - Генерального прокурора Олександра Медведька. Зрозуміло, що за змістом - вона пов'язана із вимогами опозиції до більшовиків щодо зняття очільника ГПУ із займаної посади.

“12 березня 2007 року у приміщенні Секретаріату Президента України відбулося спільне засідання фракцій БЮТ та „Нашої України”, в ході якого на адресу силових відомств та органів прокуратури України пролунала чергова низка серйозних звинувачень” - говориться в заяві.

Асоціація прокурорів у документі наголошує, що раніше вже зверталася до Президента, аби він “вжив заходів”, щоб припинити тиск політиків на прокурорів та “систематичної необґрунтованої критики цілком законних та обґрунтованих процесуальних рішень прокурорів, які ніким у встановленому порядку не скасовані”.

Що правда, у заяві не сказано, у який спосіб Президент може чи мусить це зробити: подати позов у суд; видати санкцію на арешт політика чи ініціювати прийняття закону, який би встановлював довічне увязнення за публічну критику як окремого прокурора, так і ГПУ в цілому.

“Лідери сучасної так званої парламентської опозиції мріють про безвольного, зручного та слухняного прокурора, який чітко та в строк виконуватиме політичні замовлення стосовно призначених політиками „бандитів”. Саме тому жодна політична PR-акція не минає без образ та погроз у бік прокурорів. Не оголосити прокуратуру непрофесійною або корумпованою в інтерв’ю або газетній публікації, причому саме всю прокуратуру – від першого до останнього її працівника, стає ознакою поганого тону для представників окремих парламентських фракцій.

У цьому світлі зовсім не являє нічого нового вимога фракцій БЮТ та „Нашої України” про звільнення Генерального прокурора України Олександра Медведька з посади, яку вони оприлюднили на засіданні Верховної Ради України 13 березня 2007 року. При цьому, звісно, пані Юлія Тимошенко під час оголошення цієї чергової власної забаганки сором’язливо „забула” зазначити хоч якусь підставу, яка за законом є достатньою для звільнення Генерального прокурора України з посади. А оскільки це так, то маємо впевненість, що суспільство і парламент укотре легко відрізнять політичну тріскотню від серйозної обґрунтованої конструктивної пропозиції” - говориться у заяві.

“Особливо прикро, - зазначається у заяві громадської організації прокурорів, - що, виступаючи на спільному засіданні фракцій БЮТ і „Наша Україна” 12 березня 2007 року, Президент України вкотре голослівно звинуватив Генеральну прокуратуру України у бездіяльності, а всі силові структури у політизації та корупції. У попередньому зверненні до Президента ми наводили беззаперечні та неспростовні аргументи проти такого звинувачення, але гарант Конституції досі чує лише обмежене коло своїх інформаторів, які і прокуратуру, і реальні результати її діяльності бачили лише з політичних мітингів та майданів”.

У заяві зазначається, що чи то діючі прокурори, чи їхня громадська організація не поділяють справи(очевидно - кримінальні, бо у тексті цього не уточнюється - ред.) на “резонансні” і “не резонансні”.

“Ми ж стверджували і стверджуємо, що закриваємо лише ті справи, де для прийняття такого рішення встановлені законні підстави, причому незалежно від їх „резонансу”.- наголошується у заяві - А сам так званий резонанс навколо певних кримінальних справ створюють самі політики, на свій розсуд бездоказово оголошуючи „бандитами” та „жуликами” усіх, хто виявив сміливість мати власний погляд на минуле, сьогодення та майбутнє нашої спільної країни”.

Остання фраза із заяви взагалі звучить інтригуюче, бо нам так й не вдалося, попри всі намагання знайти десь публічні висловлювання Олександра Медведька, на захист якого спрямована зазначена заява, із власними поглядом “на минуле, сьогодення та майбутнє нашої спільної країни”.

Проте, як загальновідомо, чинне законодавство України прямо забороняє працівникам правоохоронних органів займатися політичною діяльністю, як то, бути членом політичної партії чи організації, виступати із публічними політичними заявами.

Не кажучи про етичні норми, які не дозволяють державним службовцям через офіційний орган інформації державного відомства давати неправові оцінки діяльності Глави держави.

Раніше із політичними заявами на офіційному сайті виступала прес-служба Міністерства фінансів, яким керує Микола Азаров.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.