Президент, прем'єр та Голова Верховної Ради зустрілись і домовились. Про стабільність і Конституцію

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 14.03.2007 18:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2367

Президент України Віктор Ющенко, Голова Верховної Ради Олександр Мороз та Прем'єр-міністр Віктор Янукович домовилися про формування єдиної робочої комісії з питань вдосконалення системи влади та норм Конституції України.

Говорячи про підсумки сьогоднішньої зустрічі зі Спікером та Прем'єром Глава Української держави відзначив: «Ця розмова була корисною. І Верховна Рада, і уряд, і Президент виходять з одної цілі – якомога сильніше, надійніше зафіксувати політичну стабільність в Україні. Для цього ми повинні керуватися основами національних пріоритетів по тих чи інших питаннях. Частину цих пріоритетів ми сьогодні обговорили». За його словами, йдеться про те, що може бути «спільним якорем», метою, яка б стабілізувала політичну ситуацію в державі та нормалізувала відносини між Президентом, парламентом та урядом, передає прес-служба Глави держави.

«Ми домовилися по те, що формуємо єдину робочу комісію з питань вдосконалення системи влади і норм Конституції України. Ця комісія буде вносити напрацювання в тому числі і змін до Конституції», – сказав Президент.

У цьому контексті він відзначив, що значна частина непорозумінь, що сьогодні виникають між трьома інституціями, пов'язана саме зі змінами до Основного документу держави та їх законодавчою імплементацією – це зокрема стосується закону про Кабінет Міністрів та відповідних змін до Земельного кодексу.

«Є розуміння того, що це дійсно складний процес, де треба володіти великою витримкою, цінувати національні і державні пріоритети, щоб не сповзати до пустого протистояння», – підкреслив Президент.

За його словами, на сьогоднішній зустрічі сторони обговорили логіку початку роботи спільної комісії, механізм формулювання її пропозицій – вносити ж ці пропозиції до парламенту буде Президент. «Це хороша дорожня карта, яка, на мій погляд, дає відповідь на ключові системні дисбаланси, які сьогодні існують між гілками влади», – відзначив В. Ющенко.

Президент також повідомив, що сторони домовилися повернутися до контролю за реалізацією положень Універсалу національної єдності. Найближчим часом спеціальна комісія має сформулювати формат виконання певних пунктів, які будуть визначені як першочергові і потребують до своєї реалізації узгодженої діяльності трьох владних інституцій.

Президент, Голова ВР та керівник уряду домовилися про створення Національної Ради зі стратегічного розвитку України – органу, що опрацьовуватиме стратегічні завдання, в тому числі питання європейської інтеграції.

В. Ющенко, О. Мороз та В. Янукович, крім того, домовилися про врегулювання питання із призначенням міністра закордонних справ.

За словами Президента, ймовірно наступного тижня відбудеться засідання уряду за підсумками 2006 року, в ході якого мають були сформульовані основи внутрішньої політики України по ключовим галузевим питанням на 2007 рік.

Сторони також «знайшли порозуміння» в темі внесення змін і доповнень до бюджету-2007 щодо підвищення його соціальних показників. «Ми домовилися, що аналогічний крок зробимо у квітні, липні і жовтні цього року, щоб пенсіонери, громадяни України відчували ту динаміку в соціальних пріоритетах, які ми спільно будемо реалізовувати в 2007 році», – сказав В. Ющенко.

Учасники зустрічі порушили тему врегулювання ряду інших питань, в тому числі тих, що стосуються роботи НКРЕ, РНБО, ДУС. «Мені здається, що ми там намітили шлях врегулювання цих питань», – сказав Президент.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.