Іноземні дослідники встановили: при Януковичі відбувалося тотальне пограбування країни

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 21.07.2014 12:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23698

Дослідники проблеми корупції в Україні стверджують, що розграбування країни відбувалося з допомогою злочинну системи, яка формувалася десятиліттями і стала частиною державної структури.

Міжнародна аналітична установа Legatum Institute оприлюднила результати дослідження, які підтверджують величезні масштаби й глибоке коріння проблеми.

Ключовою обставиною, що сприяла грандіозній корупції, називають можливість для злочинців використовувати фінансову систему в країнах Заходу. Авторові дослідження корупції в Україні, проведеного на замовлення Legatum Institute, а також нью-йоркського Institute of modern Russsa Оліверу Баллоу було нелегко передати велетенські масштаби проблеми.

«Власне, навіть слово корупція тут не зовсім підходить, бо ціла державна система була злочинною організацією. В цій системі брали залучені також, наприклад, судді, які брали хабарі для того, щоб оголошувати вироки, потрібні клієнтам. Я не думаю, що усі судді в Україні хабарники, але мені сказали, що не зустрічали такого, хто не був би корумпованим. А якщо судді корумповані, то зробити не можна майже нічого. Система захисту законом не спрацьовує і надії на справедливість нема», – сказав Олівер Баллоу.

За його словами, наближені до Віктора Януковича посадовці та його родичі перекладали собі в кишені мільярдні суми державних коштів, перебуваючи на верхівці піраміди, яка подавала на гору потоки хабарів від нижчих посадовців до вищих. Дослідник не зміг стверджувати, що ця піраміда зруйнована, отже її елементи працюють і зараз. Але Баллоу підтведив, що зустрів серед українців чимало людей, які щиро прагнуть зруйнувати ту злочинну корупційну піраміду.

Співучасть західних банків

Важливою обставиною, про яку говорили і раніше, і на якій наголошує дослідження Legatum Institute, є висновок, що корупція в Україні, а також в Росії та інших країнах не була би можливою у таких масштабах, якби не можливості використання корупціонерами фінансової системи у Європі та інших країнах Заходу.

На цьому також наголошувала Антеа Ловсон, заступник директора неурядової організації Global Witness.

«Гроші в Україні не залишалися. Якщо ви крадете мільярди доларів, то під ліжком їх тримати не будете. Вони там просто не помістяться. Потрібне місце, і це місце – банк, який має погодитися прийняти ті гроші... Ми досі не усвідомлюємо наслідки використання корумпованих грошей на Заході. Брудні гроші з України чи Росії у британських банках – це не просто побічні наслідки корупції, а чинник, який сприяє корупції», – наголосила Антеа Ловсон.

На її думку, теперішня міжнародна система боротьби з відмиванням грошей не спрацьовує, бо «банки недостатньо зацікавлені у тому, щоб розслідувати походження підозрілих грошей, або не достатньо бояться покарань у випадках, якщо їх упіймають з брудними грошима».

Щораз більше людей у світі усвідомлюють, що не лише війна на сході України є міжнародною проблемою, але й злочинна корупція також отруює міжнародну фінансову систему, бізнесове середовище і, можливо, навіть політичні кола.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.