Холодна війна-2. Парламент Великобританії за оновлення ядерного потенціалу

Автор/джерело -  © ВВС



Дата публiкацiї - 15.03.2007 09:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2371

Палата общин британського парламенту проголосувала за виділення 20 млрд. фунтів стерлінгів (без малого 40 млрд. доларів) на заміну ракетної системи “Трайдент”.

За урядову резолюцію віддали свої голоси 409 депутатів, проти проголосували 161. До цього голосування британські парламентарії відкинули резолюцію, в якій пропонувалося відкласти рішення по "Трайдентам" на пізніший термін.

Оновлення ядерного щита, за словами прем'єр-міністра країни Тоні Блера, життєво необхідно Британії і починати його, на думку Блера, треба саме зараз.

Дебати на цю тему стали найсерйознішим випробуванням для Блера з часів початку іракської війни, коли проти урядової резолюції по Іраку проголосували 139 депутатів.

Цього разу прем'єрові довелося йти на непопулярний, в британській політиці, крок: об'єднати сили з представниками опозиції, які підтримали ідею модифікації оборонної системи, - щоб виграти голосування, під час якого багато депутатів від правлячої Лейбористської партії вирішили піти проти стратегії уряду.

В результаті суперечок, пропозицій, що розгорнулися навколо, про заміну "Трайдентів" троє товаришів Блера по партії покинули свої урядові пости, на знак протесту.

Дебати в парламенті по цій темі тривали шість годин. У своєму виступі глава Кабінету заявив: "Потрібно ухвалити рішення зараз, щоб якнайскоріше замінити атомні підводні човни з "Трайдентами". Я думаю, що це життєво важливо для забезпечення нашої безпеки в цьому непередбачуваному світі".

З Блером погодився і лідер консерваторів Девід Камерон, який підкреслив, що "заміна ядерного щита Британії, безумовно, відповідає національним інтересам. Рішення потрібно ухвалювати зараз".

Проте, третя за чисельністю британська партія, Ліберально-демократична, як і багато депутатів-лейбористів, наполягала на тому, що "необхідність в цьому не доведена".

До 2050 року

Великобританія має в своєму розпорядженні найменший ядерний арсенал з числа п'яти постійних членів Ради Безпеки ООН (у який також входять Китай, Росія, Франція, США), тобто зі всіх країн, які відповідно до Договору про нерозповсюдження офіційно визнаються володарями атомної зброї.

У грудні минулого року Тоні Блер запропонував зменшити кількість атомних підводних човнів королівського військово-морського флоту, що діяли, з чотирьох до трьох, скоротивши при цьому на 20% і кількість боєголовок.

На нові атомні субмарини, оснащені балістичними ракетами "Трайдент", пропонується виділити 15-20 млрд. фунтів; будівництво підводних човнів триватиме 17 років, після чого приблизно до 2050 вони знаходитимуться на бойовому чергуванні.

Ці плани, проте, викликають в суспільстві бурхливі суперечки. У декількох містах Великобританії пройшли акції протесту. У Шотландії група демонстрантів залізла на дах місцевого парламенту; двоє демонстрантів було затримано поліцією.

Критики планів оновлення атомного підводного флоту звинувачують уряд в тому, що він не проводив широкомасштабних консультацій з громадськістю з цієї проблеми. Ще одна точка зору полягає в тому, що, відмовившись від власної ядерної зброї, Лондон отримав би додатковий козир на переговорах з тими країнами, ядерні програми яких, останнім часом, викликають стурбованість Заходу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.