Брехня допомагає тимчасово зміцнити стосунки

Автор/джерело -  © «Гармонія»



Дата публiкацiї - 31.07.2014 02:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23760

Дослідники з Оксфордського Університету та Університету Аалто з’ясували: люди, які послуговуються так званою «брехнею на благо», встановлюють більш міцні соціальні відносини.

«Біла брехня» допомагає уникати конфліктів і створює фальшиве почуття згуртованості, згладжуючи відмінності між людьми. У період залицяння через таку стратегію утворюється ілюзія сумісності. Ціна за цю хибну гармонію надто висока, повідомляє Psychology Today.

Людина весь час придушує свої справжні почуття й емоції, а невдоволення при цьому накопичується. Коли вона намагається перестати брехати, партнер не розуміє, чому його обранець настільки сильно змінився і поводиться не так, як раніше. В цьому випадку, єдиним способом врятувати взаэмини стає нова брехня.

Професор Оксфордського Університету, психолог Робін Данбар каже, що «біла брехня» дійсно створює більш тісний зв’язок. Однак опісля, коли партнер розуміє, що все було неправдою, наступає розплата. Почавши брехати, практично неможливо зупинитися. Для багатьох така поведінка стає стилем життя. Це призводить до плачевних наслідків. У надії заглушити муки совісті, людина може стати трудоголіком, залежним від спорту чи релігії, і навіть алкоголіком або наркоманом.

Але існують ситуації, коли брехня виступає як певна необхідність, єдино можливий вихід із ситуації. Так коли ж ми маємо справу з брехнею на благо?

1. Коли необхідно підбадьорити хвору людину. Це необхідно, для того що б людина не опускала руки і не переставала чинити опір хворобі, борючись за своє здоров’я.

2. Коли спілкуєтеся з дітьми. Щоб уникнути травмування ще не сформованої дитячої психіки, деколи краще не відкривати їм усієї правди.

3. Коли не хочете засмучувати батьків. Для того, щоб зберегти їхню нервову систему, що так впливає на загальний стан здоров’я, краще інший раз не посвячувати їх у свої проблеми.

4. Коли хочете уникнути сварки з близькими, якщо сказана правда неодмінно її спровокує.

5. Коли спілкуєтеся через інтернет, - краще приховувати або недоговорювати правду з метою власної безпеки.

6. Коли хочете комусь підняти настрій. Шкоди така брехня в собі не несе, зате може сприяти появі позитивного настрою.

7. Коли підтримуєте близьких, якщо при цьому необхідно показати свою солідарність і не зіпсувати відносин.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.