Чи розшукає місія ОБСЄ «Гради» в російському Гукові?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 31.07.2014 12:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23762

Від 30 липня на території Ростовської області Росії починає діяти місія ОБСЄ, що має забезпечити моніторинг кордону з російського боку.

Росія під міжнародним тиском погодилася допустити експертів цієї міжнародної організації на свою територію. 16 представників ОБСЄ будуть моніторити цілодобово пропускні пункти з боку Російської Федерації. Проте і українська офіційна сторона, і експерти вважають, що це все вигідно саме Росії. Присутність ОБСЄ створить «гарну картинку» для ЗМІ, а перекидання російської зброї та військових через кордон триватиме далі «за графіком» в інших місцях.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель ще на саміті Європейської ради в Брюсселі 16 липня озвучила ідею встановлення контролю за кордоном з російського боку.

«Якщо місія ОБСЄ зможе встановити контроль над кордоном з російського боку, де сепаратисти контролюють низку пропускних пунктів, то це можна буде вважати прогресом. Якщо безпілотні літальні апарати використовуватимуться для контролю за кордоном, то це також буде кроком уперед. Має бути встановлений механізм верифікації на кордоні», – зазначила тоді Меркель.

Наступного дня, 17 липня, в небі над Донбасом, як припускається, проросійські бойовики збили літак «Малайзійських авіаліній». На це вказують численні докази, наведені СБУ, Міноборони України та американською розвідкою. Але відтоді ще знадобилося майже два тижні, щоб російська сторона, нарешті, допустила місію ОБСЄ хоча б на окремі пропускні пункти за власним вибором.

Голова наглядової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан наголошує, що вони максимально налаштовані «на діалог та створення умов» для мирного вирішення конфлікту.

ОБСЄ контролюватиме два пропускні пункти: Гуково та Донецьк

Тим часом голова місії ОБСЄ у Ростовській області Пол Пікард пояснив, що йдеться лише про два пропускні пункти: «Наша місія та наш мандат є зрозумілими. Це спостереження за двома пропускними пунктами на російському кордоні, а саме: пропускним пунктом Гуково та пропускним пунктом Донецьк. Ось що ми починаємо робити відсьогодні».

Ростовський Донецьк межує з сумнозвісним українським пропускним пунктом Ізварине. Саме там під прицільними, масованими обстрілами з «Градів» та артилерії лише за один день, 15 липня, загинули дев’ять українських військових. Саме там опинилася практично в облозі з усіх боків 72-а механізована бригада. Звідти далі надходять постійні свідчення про загиблих та поранених.

Що стосується Гукова, то воно вже фігурувало як імовірне місце, з якого російські військові стріляли по позиціях українських силовиків. 16 липня в соціальних мережах було опубліковане відео запуску снарядів, яке за кадром коментують, імовірно, мешканці Гукова.







Таким чином, слова Пола Пікарда про їхні плани щодо моніторингу кордону вселяють оптимізм: «Ми працюємо над логістикою, зараз усе в процесі. Сподіваємося, що за кілька днів уся наша команда зможе цілодобово працювати на цих пропускних пунктах».

Проте експерти звертають увагу на те, що це лише два офіційні пропускні пункти, окрім яких, є чимало інших і є десятки кілометрів полів, які ніхто не контролює. На супутникових знімках кордону, оприлюднених РНБО, видно, що переміщення через кордон спостерігаються саме в районі полів і лісосмуг.

Єдиний позитив – завдяки цій місії зберігається канал комунікації з Росією – Мельник

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник відзначає, що єдиним позитивом початку роботи ОБСЄ в Ростовській області є те, що зберігається канал комунікації з Росією і вона робить якісь кроки назустріч.

«Водночас я більш ніж упевнений, що вони нічого там не побачать. Місія ОБСЄ для того туди й запрошена, щоб створити позитивну картину. І точно, через ці пункти нічого нелегального росіяни пропускати не будуть», – наголошує експерт.

Він додає, що після початку роботи місії ОБСЄ росіяни будуть зацікавлені в тому, щоб через пункти в Донецьку та Гукові був організований інтенсивний потік біженців.

Наприкінці липня проросійські бойовики на сході України намагалися спрямовувати біженців, зокрема дітей, саме до Росії, незалежно від того, чи вони того бажають чи ні, чи погоджуються на це їхні опікуни чи ні.

СБУ, американська розвідка, українські військові експерти та українські військові, які захищають український кордон, вказують на те, що військова техніка та озброєння з Росії перекидають в Україну насамперед на ділянках українсько-російського кордону в Луганській області. За словами Олексія Мельника, ідеться про десятки кілометрів кордону біля Луганська, які ніхто не контролює.

Речник інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко так само наголошує, що контроль над кордоном з російського боку встановлюється лише там, де дозволяє російська сторона.

«Де їм російські прикордонники й російська влада дозволили працювали, там вони і є зараз. Їх направили туди, де немає активних бойових дій… На оцих ділянках кордону самі можете зрозуміти, що можуть забезпечити 16 людей. Поряд з ними усе буде спокійно і тихо, російська сторона все гарантує, але вона також одночасно забезпечує проникнення диверсійних груп. Сьогодні сім танків проникло. Зрозуміло, що їх не будуть гнати повз місію ОБСЄ», – зазначив Лисенко.

Тим часом українська сторона відзначає пересування техніки в бік України з боку Новошахтинська, російського міста на заході Ростовської області, розташованого на кордоні з Луганською областю. Туди експертів ОБСЄ російська влада не допускає.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.