Холодна війна-2. На Великобританію навала російських шпигунів

Автор/джерело -  © ВВС



Дата публiкацiї - 15.03.2007 19:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2377

Джерела в британських владних структурах повідомили BBC, що масштаби розвідувальної діяльності російських спецслужб у Великобританії досягли рівня часів “холодної війни”.

Судячи по отриманій кореспондентом ВВС Френком Гарднером інформації, зараз у Великобританії діють більше 30 ідентифікованих розвідників з Росії.

Кремль в першу чергу зацікавлений в інформації про відомих російських біженців, таких як, наприклад, Борис Березовський; даних по військових об'єктах, наукових відкриттях і інсайдерській інформації про роботу уряду.

Колишній член британського комітету з розвідувальної діяльності сер Пол Льовер вважає, що цікаві російській розвідці і бізнесмени, що мають доступ до стратегічно важливої інформації.

"Як правило, агенти спочатку вибудовують з людьми, які їх цікавлять, класичні ділові відносини: замовляють їм статті або просять про послугу - природно, за гроші. Але з часом, ця взаємодія перетворюється на відносини вербованого і вербувальника", - говорить Льовер.

"Ритуальні штучки"

Контррозвідкою у Великобританії займається вже майже 100 років служба МІ-5, проте останнім часом вона все більше орієнтується на боротьбу з тероризмом.

МІ-5 вивчає кожну анкету на видачу британської візи від тих, кого підозрюють в шпигунстві, і в ідеалі, прагне не дати дозволу на в'їзд в країну найбільш досвідченим розвідникам. Ті ж, кому все-таки вдається проникнути, працюють на базі російського посольства в Лондоні і вже звідти передають інформацію далі.

Загроза тероризму і відповідна зміна пріоритетів скоротила бюджет відділу контррозвідки МІ-5 до 5% від загального бюджету, що, за словами аналітика Кріспіна Блека, не може не позначатися на можливостях пошуку шпигунів.

"Для цього необхідна велика кількість людей. Причому їх необхідно постійно замінювати іншими. Припустимо, підозрювана нами людина їде з Лондона в Глазго. Було б дурне, всю дорогу їхати у нього на хвості в одному і тому ж білому "Пежо", - говорить Блек.

"Мені здається, що ці ритуальні штучки з'являються якраз для того, щоб вибити гроші, щоб були не Peugeot, а, допустимий, Rolls-Royce", - вважає ветеран Служби зовнішньої розвідки, письменник Михайло Любімов.

"Абсолютно очевидно, що спецслужби, які ведуть контррозвідувальну діяльність, кожного разу говоритимуть про те, що спроби шпигунства посилюються. З іншого боку, абсолютно очевидно, що Росія все більше покладається на саме таку розвідувальну діяльність", - стверджує незалежний військовий оглядач Олександр Гольц.

"Складається таке враження, в останніх, принаймні, півтора роки, що Британія зараз являє більший інтерес, ніж, наприклад, американські спецслужби", - говорить головний редактор сайту Агентура.ру, Андрій Солдатов, який займається діяльністю спецслужб, і нагадує про скандал з британськими шпигунами в Росії.

"Скандал з каменем унікальний не тому, що він має відношення до шпигунства... Тоді російська контррозвідка звинуватила Британію не просто в шпигунстві, а фактично, в підривній діяльності. Там мова йшла про те, що вони підтримують якісь політичні зміни", - нагадує Андрій Солдатов.

Судячи з усього, одна з "старих в світі професій", як і в роки холодної війни, живе і процвітає.

До речі, словосполучення "холодна війна" із згадкою Росії за останні дні звучало неодноразово в контексті рішення Великобританії модернізувати свій ядерний арсенал системи "Трайдент".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.