На російських базарах поменшало торгівців і товару, збільшились - ціни

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 15.03.2007 22:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2378

Москвичі з тривогою чекають повної заборони іноземцям на торгівлю, який набуває чинності за два тижні.

Нагадаємо, згідно федеральній ухвалі, з 1 квітня господарюючі суб'єкти, що здійснюють діяльність у сфері роздрібної торгівлі на території РФ, можуть наймати для роботи тільки російських громадян.

Видання "Комсомольська правда" з'ясовує, наскільки столиця готова до такого нововведення. Раніше чиновники неодноразово заявляли, що готові знижувати чинні нині квоти, які за два тижні перетворяться на повну заборону. Пов'язано це, з браком робочих рук.

Проте минулого тижня Михайло Фрадков підвів перші підсумки міграційної реформи: прем'єр в цілому задоволений боротьбою з мігрантами в торгівлі.

Глава Мінздравсоцразвітія Михайло Зурабов стверджує, що побоювань ситуація не викликає: люди активно йдуть працювати на ринках. Йому заперечує міністр економіки Герман Греф. За його словами, квоти, призначені для приватних виробників, не викристані на 30%, а 60% місць, закріплених за фермерами, – порожні.

КП вважає, що в цій дискусії швидше має рацію Греф. Півтора місяці тому директор Ленінградського ринку Володимир Шелепов скаржився, що порожнє кожне п'яте місце за прилавками. П'ятдесят іноземців він особисто позбавив можливості торгувати – у них були проблеми з документами. Зараз, на перший погляд ситуація покращала: вільних місць на Ленінградському ринку стало менше. Але це – лише видимість.

Щоб хоч якось ліквідовувати порожні прилавки, один торговець тепер займає до чотирьох метрів замість відведених йому двох, повідомляють представники дирекції ринку. Відбулося скорочення продажу продуктів, що автоматично ударило по цінах. Кілька місяців тому середня вартість цибулі не перевищувала 18 рублів за кілограм. В середині березня ту ж цибулю продають вже по 25 рублів. Самі торговці говорять, що раніше боялися відходу покупця до конкурента, тому ціни піднімали обережно, а деяким покупцям навіть трохи знижували. Зараз, коли вибір у клієнта скоротився, ціни піднімати можна сміливо.

Те, що все відбувається пояснюється турботою про інтереси "російських" торговців. Насправді, зарплату їм повинні підняти. "Комсомолка" приводить, як приклад, продавщицю Валентину з Тімірязевського ринку. Вона працює щоденно по 12 - 13 годин на добу, торгує м'ясом. Місячна зарплата - близько 15 тисяч рублів. Живе в, розташованому по сусідству з ринком, гуртожитку: за одне ліжко-місце платить 2400 рублів в місяць. Зрозуміло, Валентина буде рада тому, що її зарплату піднімуть. Проте на її місці готовий опинитися далеко не кожен.

Продавщиця розповіла про експеримент, який поставили її сусіди по ринку, азербайджанці. Для намету з фруктами і овочами вони шукали російську торговку. Платити обіцяли 30 тисяч рублів, але нікого не знайшли. За словами Валентини, росіяни на такій роботі рідко затримуються більше пари днів.

До речі, як відзначає "Комсомольська правда", якщо іноземці безпосередньо не стоять за прилавком, то побоюватися репресій чиновників їм не варто. В усякому разі, в цьому упевнені оптимістичні іноземці, які поки що працюють в торгівлі. На своїх місцях повинні залишитися м'ясники, вантажники, експедитори - цю роботу росіяни робити не хочуть зовсім.

Провалилася й інша витівка влади: московський уряд заздалегідь намагався привернути росіян на московські ринки. Пару місяців тому набуло чинності рішення Юрія Лужкова про створення пільгових умов для фермерів. Чиновники зобов'язали керівників ринків "забронювати" для фермерів 50% площ і знизити орендні ставки. Проте росіяни зайняли лише половину виділених прилавків. Щоб не тримати ринки напівпорожніми, власті були вимушені зняти обмеження.

Неквапливість росіян зрозуміти можна, стверджує КП. Виявляється, далеко не всім сільгоспвиробникам належать широко розрекламовані знижки. Зокрема, на Коптевському ринку серед торгуючих картоплею, морквою, буряком та іншими овочами немає жодного справжнього фермера. Приїжджі з Тамбовської області називають себе "колгоспниками" – вони вирощують овочі на присадибній ділянці. Продавці указують на порожні павільйони – ті, що заброньовані саме для фермерів, які не поспішають скористатися пільгами.

На думку директора Інституту мікроекономіки Сергія Гальперіна, ситуація з настанням 1-го квітня тільки погіршає, але не критично. Ринки з 1 квітня навряд чи закриються, але москвичам слід звикати до думки, що продуктів на прилавках буде менше. Це автоматично викличе зростання цін.

Причому вартість товарів не знизиться навіть тоді, коли на ринки прийдуть росіяни. Зарплату "корінне населення" отримуватиме істотно більшу, ніж нинішні торговці, та, внаслідок цього, ціни автоматично піднімуться.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.