У Росії забороняється анонімний доступ до інтернету в громадських місцях

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 8.08.2014 14:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23799

Анонімний доступ до інтернету в громадських місцях у Росії буде заборонено. Користуватися WiFi можна буде, лише надавши особисті паспортні дані.

Найближчим часом у Росії зайти в інтернет по бездротовій мережі в громадських місцях можна буде лише тим, хто має з собою паспорт. Це необхідно для ідентифікації користувача, повідомляється в оприлюдненій 7 серпня постанові уряду.

Анонімний доступ до інтернету в ресторанах, метро, парках та інших громадських місцях буде заборонено. Оператор точки WiFi буде зобов’язаний надавати доступ до інтернету лише після ідентифікації користувача.

Як зазначає у п’ятницю, 8 серпня, інтернет-портал "Російської газети", дані про користувача, зокрема, прізвище, ім’я та по батькові, реквізити документа, який засвідчує особу, а також інформацію про обсяг та час надання послуг оператор повинен зберігати упродовж щонайменше півроку. Клієнти оператора зв’язку за угодою про надання послуг будуть зобов’язані надавати оператору перелік осіб, які користуються підключенням до мережі, та їхні паспортні дані. Перелік буде необхідно оновлювати щонайменше один раз протягом кварталу.

ФСБ підключиться до "прослуховування" користувачів

Уряд РФ також зобов’язав соцмережі та інші популярні сайти для спілкування в Росії встановити обладнання та програмне забезпечення, за допомогою якого спецслужби матимуть змогу в автоматичному режимі отримувати інформацію про дії користувачів цих сайтів. За цією схемою працює СОРМ - система технічних засобів, призначена для забезпечення функцій оперативно-пошукових заходів, обладнання для якої всі оператори зв’язку в Росії встановлюють власним коштом.

Як повідомляє сайт агентства РБК, прем’єр-міністр Дмитро Медведєв підписав постанову уряду, яка уточнює закон про блогерів: вона присвячена взаємодії спецслужб та "організаторів розповсюдження інформації" - так у законі називають соцмережі, форуми та будь-які сайти для спілкування, до яких мають доступ всі користувачі інтернету. Згідно з цією постановою, сайти повинні підключити обладнання та програмне забезпечення для силовиків згідно з планом заходів, що був розроблений ФСБ. Ця постанова забороняє сайтам розкривати "організаційні та технічні прийоми проведення оперативно-пошукових заходів".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.