“Турботами” влади молоді українки потрапляють у сексуальне рабство. До братньої Москви

Автор/джерело -  © Медіапортал



Дата публiкацiї - 16.03.2007 14:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2380

У Валках, що на Харківщині, почався суд над людиною, яку правоохоронці звинувачують в торгівлі людьми. 32-річний Вадим Бондаренко, за версією слідчих, продавав своїх односельчанок в сексуальне рабство до Москви.

Про бізнес з продажу людей ніхто б не дізнався, коли б не вона. Наталя була останньою жертвою, - але її продавати в рабство Вадим Бондаренко - обвинувачений у справі - й не збирався. На очних ставках говорив, що полюбив дівчину. Силою відвіз та зачинив в підвалі свого будинку.

Там він тримав дівчину півроку. Знущався, бив, примушував писати записки батькам: «хочете повернути дочку - платіть 2 тисячі доларів». Батьки забили на сполох.

Все це - інформація слідчих. Сама Наталка спілкуватися на камеру не хоче - вибачається і пояснює, що тепер, навіть в рідне село приїжджає тільки вночі.

Олександр Дунай, оперуповноважений УБОЗ: «Спочатку було порушено справу за статтею 189, частина третя, тобто здирство. Після чого детально дізналися у Наталі, з якою метою це робилося і повстановлювали потерпілих».

Вісім дівчат. Всі – із Харківської області. Співробітники УБОЗу і Служби безпеки України з'ясували: злочинний бізнес розпочався приблизно 7 років тому. Тоді, Вадим Бондаренко запропонував першій претендентці відправитися в російську столицю.

Алла: «Запропонував працювати офіціанткою, значить, в місті Москві – хороша зарплата, одяг, природно, вигляд. Ну, коротше, все, як годиться».

Дівчат Вадим або спокушав і запрошував в гості - запевняв, що є квартира в Москві, - або пропонував високу зарплату. Вибирав ретельно: в основному, до списку жертв потрапляли неповнолітні з бідних сімей.

У Москві 3 підєльники Вадима відбирали у дівчат документи, приставляли охорону - сутенерів - і відправляли на арендовані квартири. Вадиму за одну дівчину платили до 300 доларів.

Алла: «Приїхали до Москви. Природно, що не офіціанткою, а займатися проституцією. Куди? Виходу немає, тим більше - неповнолітня, документів немає, грошей теж немає. Куди рипатися – нікуди. Виходу не було ніякого».

Всіх дівчат сутенери через півроку-рік «роботи» відправляли додому. Одних – тому, що більше не подобалися клієнтам. Інших – тому, що рідні, не дочекавшись звісток, розпочинали пошуки. Наприклад, публікували фотографії в місцевій газеті у рубриці «Розшук».

Марина: «А я вранці сказала: «Або документи або я взагалі звідси нікуди не вийду!». Ну, мені віддали документи, все, зібралася і виїхала...»

Але втікати від сутенерів - без документів і грошей - деяким все-таки вдавалося, розповідають дівчата. Правда, одразу ж додають: після втечі не всі поверталися додому.

Валерій Салманов, начальник відділу УБОЗ: «Звозилися туди не обов'язково всі скопом, а по одній. І те, що ми виявили 8 осіб, тобто, задокументували 8 осіб, те, що вони так би мовити... А скільки там насправді було – ми встановлюємо до нині».

Галина Гайош – вона мешкає в 60 кілометрах від Валків – дочку Оксану не бачила 4 роки. Згадує, що Вадим Бондаренко до дочки залицявся - і дівчина легко погодилася на його пропозицію поїхати до Москви. Галина упевнена: з дочкою щось трапилося, Оксана ніколи б не залишила маленького сина.

Галина Гайош, мама: «Ну, оскільки кавалер спілкувався, приїхав запросив до себе до дому. Вона збиралася, я кажу: «Ну, ти ж не надовго» - у неї хлопчик залишився удома, йому 5 років ще не було...»

Про життя в російській столиці колишні рабині розповідають легко, і навіть з посмішкою. Але запевняють, що до поїздки у Москву цинічними не були.

Алла: «Я не говорю, що я зараз не плачу. Але буває, насниться, оті всі страшні історії – прокидаєшся із сльозами».

З тих пір, як правоохоронці знайшли Наталю в підвалі - після піврічного ув’язнення - минуло декілька місяців. До психологів за цей час вона зверталася кілька разів. Мати дітей - ні Наталія, ні решта дівчат тепер не можуть.

Деякі з них вже звернулися до суду –вимагають моральної компенсації. Правда, ці гроші вони отримають не скоро, упевнені правоохоронці.

Окрім торгівлі людьми й здирства, 32-річного Вадима Бондаренка звинувачують ще в декількох злочинах: наприклад, в спробі зґвалтування. Тому суд, вважають адвокати, може затягнуться – мінімум на півроку.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.