Російська гуманітарна допомога на кордоні має бути передана МКЧХ

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 13.08.2014 12:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23821

Російська «гуманітарна» допомога, яка направляється в Україну, має бути перевірена на українському кордоні і передана представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) для розподілення.

Про це заявила речниця Державного департаменту США Марі Гарф.

«Якщо допомога пройде через всі ці стадії, ми це підтримаємо», – наголосила Гарф.

Вона висловила занепокоєння, що російський конвой може везти не продовольчі запаси, а бути використаним Москвою для «одностороннього» входження в Україну.

За словами Гарф, представники американської влади мали переговори з українською стороною і українці почувалися «комфортно» щодо доставки допомоги до Луганська.

«Ми також почуваємося комфортно щодо цього. Тепер росіяни мають доправити допомогу», – наголосила Марі Гарф.

Російське МЗС висловило сподівання, що Україна забезпечить безпечну доставку гуманітарної допомоги мешканцям Донбасу, яка відправлена з Росії 12 серпня. А міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що гуманітарну допомогу не будуть перевантажувати в інші машини.

«На стадії переговорів з українського боку ставилося питання про те, щоб перевантажити вантаж з усіх 287 вантажівок у ті, які повинен орендувати Міжнародний комітет Червоного Хреста. З очевидних причин, від цієї думки вони відмовилися, бо це тільки ускладнить і зробить дорожчою реалізацію гуманітарної акції», – зазначив Лавров.

Раніше в Адміністрації президента України заявляли, що не пропустять в Україну ніякого «гуманітарного конвою», а вантаж з російських «КАМазів» після проходження перевірки буде перевантажений у машини Червоного Хреста.

За логістику і розподіл гуманітарної допомоги відповідає Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ). Раніше у Червоному Хресті заявили, що їм не відомо, що везуть російські вантажівки і де вони перебувають.

Україна і Захід висловлювали занепокоєння, що Росія під приводом гуманітарної допомоги може направити в Україну свої війська, де наразі відбувається збройне протистояння між українськими військовими і сепаратистами.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.