Сербія покарає найманців, які воюють у лавах російських терористів

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 14.08.2014 14:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23827

Сербський прем`єр Александар Вучич заявив, що будуть вжиті заходи проти громадян Сербії, які беруть участь в бойових діях в Україні.

За даними белградської преси, в сербському підрозділі в околицях Донецька є щонайменше сто бійців.

Московське агентство «Новості» у вівторок повідомило, що батальйон сербських найманців неподалік Донецька знищив український танк та дві гармати. Цього ж дня відреагував прем`єр-міністр Александар Вучич. Він заявив, що Сербія не бере участі в бойових діях на території України та що ті, хто там воює, завдають шкоди своїй країні.

Сербський прем`єр додав, що найманці з Сербії воюють також у Сирії та Іраку. Він повідомив журналістам, що Служба безпеки стежить за діяльністю найманців й нагадав, що член уряду Расим Ляїч запропонував врегулювати цю справу законом.

«По суті погоджуюся з пропозицією Ляїча, що треба відповідно покарати осіб, які беруть участі в воєнних сутичках, бо Сербія не бере участі в тих конфліктах. Можете очікувати, що ця справа буде завершена в парламенті Республіки Сербії упродовж наступного місяця», – уточнив Вучич.

Перші сербські найманці, як ми повідомляли, прибули до Криму на початку березня. Йшлося про колишніх учасників війн в Боснії і Герцеговині та в Косові. Російським журналістам вони заявляли що будуть воювати за відновлення «великого російського царства». Згодом вони переїхали на Донбас.

Сербія визнає територіальний інтегритет України

Сербська бульварна преса, близька до ультранаціоналістичних кіл, повідомляє що найманці воюють за приєднання так званої Новоросії до Російської Федерації. Підрозділ сербських найманців назвали іменем Йована Шевича. Йдеться про колишнього австрійського офіцера, який в середині 18-го століття перейшов до російської армії й став одним із засновників так званої Слав`яносербії на території нинішньої Луганської області. Отож, російські й сербські шовіністи прагнуть довести, що вони продовжують давні традиції.

Офіційний Белград не поділяє думок екстремістів. Голова уряду кілька разів заявляв, що Белград визнає територіальну цілісність України, включно з Кримом. А щодо найманців, голова уряду каже:

«Закликаю всіх чоловіків, щоб повернулися на батьківщину й дбали про свої сім`ї та про свою країну, замість того, щоб воювати за кого небудь та за хто знає чиї інтереси».

Окремі газети стверджують, що так звані найманці отримують щонайменше дві тисячі доларів на місяць, інші пишуть про утричі більшу суму. А військові експерти зазначають, що ватаги бойовиків – так само як їхні співбійці – росіяни свого часу на Балканах – воліють грабувати й бенкетувати, аніж воювати.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.