На переговорах щодо України досягнуто певного прогресу

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 18.08.2014 12:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23843

Чотиристоронні перемовини в Берліні, присвячені пошуку шляхів виходу з української кризи, тривали понад п’ять годин. Міністр закордонних справ Німеччини повідомив, що досягнуто прогресу з деяких пунктів.

Ініційовані Берліном переговори між главами МЗС України, Росії, Німеччини та Франції, які були присвячені пошуку шляхів розв’язання української кризи, тривали понад п’ять годин. Виступаючи перед пресою після закінчення зустрічі в неділю, 17 серпня, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр висловив сподівання, що під час "необхідної розмови в важкий час" було досягнуто прогресу з деяких пунктів. Він єдиний серед учасників зустрічі виступив перед пресою після завершення перемовин.

За словами Штайнмаєра, йдеться про те, щоб повернутися до політичного процесу, який дозволить поступово подолати кризу, передає інформагенція dpa.

Порушувались також питання ефективного контролю на російсько-українському кордоні та надання гуманітарної допомоги жителям кризового регіону. Перед початком переговорів глава німецького МЗС зробив заяву, у якій застеріг від переростання кризи на Донбасі у повноцінну відкриту війну між Росією та Україною.

У французьких дипломатичних колах після закінчення переговорів теж відзначили певний прогрес. Однак про що саме сторони домовились, не повідомляється, наголошує інформагенція AFP. Про результати міністри доповідатимуть главам держав. Формат подальших переговорів, за словами Штайнмаєра, буде визначено найближчими днями.

Клімкін: Україна не перетнула червону лінію

Глава українського МЗС Павло Клімкін теж зауважив складність переговорів. "П’ять годин надскладної розмови. Але, напевно, щоб зрушити з місця, треба багато разів по п’ять годин", - написав міністр у своєму мікроблозі Twitter.

Він подякував Франку-Вальтеру Штайнмаєру та главі французького МЗС Лорану Фабіусу за підтримку. "Немає місця компромісу там, де держава повинна перетнути свою червону лінію. Україна її не перетнула. Відчував підтримку наших партнерів", - зауважив глава українського МЗС на Twitter.

Напередодні переговорів у Берліні Павло Клімкін закликав НАТО та Євросоюз надати військову допомогу Україні для боротьби з сепаратистами на Донбасі, пояснивши, що загроза вторгнення російських військ в Україну є доволі високою. Як зазначають інформаційні агенції dpa та AFP, під час зустрічі міністрів не припинялися бої між українськими силовиками й проросійськими сепаратистами на сході України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.