Ситуація в зоні бойових дій залишається складною: російські агресори не полишають спроб контрнаступу

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 29.08.2014 15:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23896

За безпосередньої підтримки Збройних сил РФ терористи продовжують спроби контратакувати сили АТО та намагаються контролювати ситуацію у районах Іловайська, Амвросіївки, Старобешевого, Новоазовська на Донеччині.

Протягом дня бойовики у взаємодії з підрозділами військ РФ відновили активні дії в районах Іловайська, Новосвітлівки, Хрящуватого, Новоазовська та кургані Савур-Могила. Нарощуються угрупування на північному напрямі під Луганськом, повідомляє Інформаційно-аналітичний центр РНБО.

На південному напрямі надійшло підкріплення українським військовим. Зокрема, вони отримали протитанкове озброєння. Також тактичне угрупування «Кордон» розпочало заходи з охорони і оборони кордону по другому рубежу на напрямку Новоазовськ - Амвросіївка.

Перша оперативна бригада Національної гвардії України посилила укріплення і оборону міста Маріуполь Донецької області. Під час бойових дій українські підрозділи взяли під контроль село Комсомольське Донецької області. Внаслідок боїв три військовослужбовці отримали поранення, їм надано необхідну медичну допомогу.

У зайнятому російськими військами Новоазовську Донецької області терористи здійснюють мінування районів. Артилерійськими обстрілами ЗС РФ пошкоджено хлібозавод та місцеву агрофірму. Просимо жителів регіону бути обережними при пересуванні на автомобілях, а також при евакуації рідних і близьких. У місті також розпочався подворовий обхід спільних патрулів російських військовослужбовців та бойовиків так званої ДНР. Вони перевіряють прописку і затримують іногородніх.

Загалом на всіх ділянках боїв протягом останньої доби сили АТО 35 разів вступали у вогневий контакт з терористами в районі н.п. Круглик, Ленінське, Петровське, Майорськ, Новобахмутівка, Мар’їнка, Тоненьке, Березове, Червона Поляна, Комісарівка, Георгіївка, Маломиколаївка, Авдіївка, аеропортів «Донецьк» та «Луганськ».

Учора о 15:40 в районі українського села Патріотичне відбувся бій між підрозділом мобільного прикордонного загону Держприкордонслужби та росіянами, чиї бійці мали білі пов’язки на обох рукавах та техніку, позначену білим колом. Під натиском прикордонників противник відступив в бік Новоазовська. Через годину після бою росіяни 50 хвилин обстрілювали з установок «Град» села Безіменне та Самсонове.

Прикордонний наряд виявив автомобільну колону терористів, яка рухалася в напрямку села Лисиче Амвросіївського району. У колоні, загальною протяжністю близько 1,5 км, рухались 2 БТРи, УРАЛи, КаМАЗи, броньовані мікроавтобуси та легкові автомобілі з георгіївськими стрічками.

У цей же час почався обстріл пункту пропуску «Успенка», колона розділилась і частина її вирушила польовими дорогами в напрямку пункту пропуску «Успенка».

Об’єднані сили прикордонних нарядів та підрозділу Національної Гвардії атакували терористів. В результаті бою було знищено понад 20 одиниць техніки, 26 терористів.

Надійшла інформація про бойове зіткнення підрозділу Нацгвардії з колоною бойовиків на перехресті Успенка-Лисиче-Калинове. Українські прикордонники, вирушивши на допомогу, на відстані близько 800 м від села Лисиче виявили колону бойовиків, відкрили по ній вогонь. Після знищення «КаМАЗу» з боєприпасами та ще кількох одиниць техніки, прикордонники відійшли до лісосмуги для перезарядки озброєння БТР-80. Після відходу по місцю їх попереднього розміщення терористи відкрили вогонь з мінометів. Українські силовики втрат не зазнали.

За даними військової розвідки, не припиняється постачання Росією зброї та особового складу терористам на Схід України. Так, вчора на напрямку н.п. Анікін (РФ) - н.п. Провалля (Укр.) в районі «Грушовського пруда» з території РФ в бік Краснодону заїхало 5 «КаМАЗІВ» з озброєними найманцями.

О 20:15 на території РФ біля державного кордону на напрямку н.п. Деркул (РФ) - н.п. Красна Талівка Луганської області відбулася провокація з боку ЗС Російської Федерації. 2 танки та 9 БТРів на великій швидкості почали рухатись в бік України, але за кілька метрів від лінії державного кордону зупинились та поїхали вздовж кордону.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Терористи продовжують тероризувати місцеве населення захоплених міст. В Алчевську Луганської області внаслідок обстрілу пошкоджено кілька житлових багатоповерхівок. У Горлівці після обстрілу деякі райони міста залишились без електропостачання.

Унаслідок дій терористів у Станично-Луганському районі пошкоджено магістральний газопровід, який забезпечував подачу природного газу з Ольгінського родовища у населені пункти області. Без газопостачання залишилось 11 тис. помешкань у 13 населених пунктах.

Українські сили відновлюють порядок та безпеку на визволених територіях. За даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, в Луганській та Донецькій областях протягом доби піротехнічні групи обстежили територію у 13,5 гектарів, виявили та вилучили 196 вибухонебезпечних предметів.

За інформацією «Укртелекому», з 27 серпня відновлено надання послуг міжміського та міжнародного зв’язку в наступних населених пунктах: Севєродонецьк, Рубіжне, Новоайдар, Сватове, Кремінна, Троїцьке, Новопсков, Старобільск, Марківка, Білокуракіне, Біловодськ, Мілове, Лисичанськ, Кіровськ, Стаханов та Слов’яносербськ.

Вчора на центральній площі Маріуполя відбувся антиросійський мітинг, під час якого люди висловили своє обурення російської інтервенцією. На мітинг вийшли тисячі мешканців приморського міста, до якого приєднались також переселенці із зони АТО. На мітингу чоловіки висловили готовність стати на захист міста та південних рубежів України.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.