Кремль вимагає не державності «Новоросії», а переговорів усередині України

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 1.09.2014 10:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23899

Президент Росії Путін, говорячи про необхідність переговорів України з «Новоросією» про «державність на Південному Сході України», мав на увазі не надання державного статусу Сходові України, а переговори української влади з представниками сепаратистів.

Про це заявив у неділю речник російського керівника Дмітрій Песков.

Ні про яке надання державності «Новоросії» в інтерв’ю Путіна абсолютно не йшлося, вона має залишитися у складі України, заявив Песков. За його словами, таке трактування слів російського президента абсолютно неправильне.

При цьому речник заявив, що так само неможливо говорити про переговори про врегулювання між Росією і Україною, бо, мовляв, «це не конфлікт між Росією і Україною, а внутрішньоукраїнський конфлікт». «Тільки Україна може домовитися з «Новоросією», взяти до уваги інтереси «Новоросії», і тільки таким чином можна досягти політичного врегулювання», – стверджує Песков.

Путін говорив про «державність на Південному Сході України»

Путін у телевізійному інтерв’ю, яке вийшло в ефір раніше в неділю, заявив, серед іншого, що влада України повинна піти на переговори не з «технічних питань», а про «політичну організацію суспільства і державності на Південному Сході України» з керівниками так званих «народних республік» на Донеччині й Луганщині – сепаратистських проросійських збройних угруповань, які діють за прямої підтримки Росії і які Україна визнає терористичними організаціями.

Росія у своїй антиукраїнській пропаганді останнім часом усе активніше спекулює терміном «Новоросія», яким за часів Російської імперії позначали найчастіше Новоросійську губернію – вона охоплювала весь південь України, зокрема, більшу частину сучасної Донецької й невелику частину Луганської області. Нині під цим словом російські і проросійські сепаратистські сили мають на увазі практично всю південно-східну половину України, яку вони хотіли б мати під своїм контролем.

Серед нинішніх збройних сепаратистів на частині Сходу України «Новоросія» є одним зі збройних угруповань, які там діють, із претензією на «державність» на якійсь нечітко визначеній території: чи то на контрольованій сепаратистами нині, чи в усій Донецькій і Луганській області, чи й ширше. Це угруповання виникло внаслідок розколів серед сепаратистів уже після того, як інші такі угруповання, «ДНР» і «ЛНР», Україна визнала терористичними.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.