Обама: НАТО має підтримати Україну

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 3.09.2014 18:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23917

Під час саміту НАТО, який у четвер розпочинається у британському Уельсі, країни-члени альянсу повинні надіслати чіткий “сигнал підтримки” Україні, яка стикнулася з російською агресією, заявив президент США Барак Обама.

"Цього тижня НАТО має надіслати однозначний сигнал підтримки Україні", - сказав пан Обама у своєму виступі в Естонії, де він зустрічався з лідерами трьох балтійських країн.

"В Уельсі ми, як альянс, зустрінемося з президентом Порошенком, аби показати, що 28 націй є об’єднаними у питанні суверенітету України і її права захищати свою територію", - зазначив президент США, наголосивши, що Україна і НАТО є партнерами вже понад 20 років..

За його словами, альянс має взяти на себе конкретні зобов’язання, аби "допомогти Україні модернізувати і посилити свої сили безпеки".

Криза в Україні має стати однією із головних тем на порядку денному саміту в Уельсі.

"Російська агресія"

За словами Барака Обами, що Україна стикнулася з агресією з боку Росії.

Висловивши різкий осуд на адресу Москви, він наголосив, що російські військові, які увійшли на територію України, не виконують миротворчу чи гуманітарну місію, як це намагається представити Кремль.

"Це російські бойові підрозділи з російським зброєю і на російських танках", - заявив американський президент.

"Ми повинні і далі бути об’єднаними перед обличчям російської агресії в Україні", - сказав він.

Москва неодноразово заперечувала, що її війська беруть участь у боях на сході України.

За словами Обами, Сполучені Штати не мають наміру визнавати приєднання Криму до Росії. "Ми не приймемо окупацію і незаконну анексію Криму або будь-якої іншої частини України", - заявив американський президент.

Обама також запевнив країни Балтії, що вони можуть розраховувати на підтримку США та НАТО в разі агресії з боку Росії.

Естонія, Латвія та Литва - республіки колишнього СРСР, нині є членами Альянсу. Влада Естонії уже попросила НАТО розмістити на її території військову базу.

Як відзначає оглядач BBC в країнах Європи, усі три балтійські країни стривожені наполяганнями президента Росії Владіміра Путіна на тому, що Москва має право втручатися для захисту російськомовного населення.

Саміт НАТО

У четвер Барак Обама вирушить до британського Уельса. Там, у місті Ньюпорт, відбудеться саміт Альянсу за участі лідерів 60 країн. Український президент Петро Порошенко також запрошений на саміт.

Барак Обама використає візит до Естонії як нагоду заявити, що це ненормально, коли великі країни порушують територіальну цілісність своїх менших сусідів, кажуть у Білому Домі

Балтійські країни стривожені наполяганнями президента Росії на тому, що Москва має право втручатися для захисту російськомовного населення

"Російсько-українська криза показала нестабільність у сфері безпеки та підкреслила необхідність для Альянсу пристосовуватися до нових умов", - йдеться в заяві, опублікованій на сайті організації.

У НАТО кажуть, що збираються "посилити співпрацю з Україною". Натомість стосунки із Росією там мають намір переглянути.

На саміті обговорять план зі створення сил швидкого реагування для захисту членів Альянсу у Східній Європі від можливої російської агресії.

Чисельність цього контингенту може скласти до кількох тисяч осіб, а розгорнути його, як сподіваються, зможуть упродовж 48 годин.

Росія вже відреагувала на ці наміри, заявивши, що змінить військову доктрину, щоби вона відображала те, що "інфраструктура НАТО наближається до кордонів Росії".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.