Генсек НАТО: це критичний саміт у критичний час

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 4.09.2014 13:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23919

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявляє, що на саміті НАТО в Уельсі, що відкривається в четвер, будуть ухвалені рішення, які дозволять Україні розвинути її збройні сили та безпековий сектор.

За його словами, наміри розширити співпрацю НАТО з Україною будуть відображені у декларації, яку підпишуть на саміті.

Пан Расмуссен каже, що двері Альянсу залишаються відкритими для демократичних країн, однак у цьому контексті він не згадав про Україну.
Захід, котрий триватиме до п’ятниці, генсек НАТО назвав "одним з найважливіших самітів в історії Альянсу".

Три способи

Виступаючи на відкритті Саміту майбутніх лідерів, заходу перед самітом НАТО в Уельсі, Андрес Фог Расмуссен назвав останні дії Росії в Україні спробою "переписати кордони в Європі за допомогою сили та крові".

За його словами, Альянс реагує на ці події у три способи.

"По-перше, ми призупинили всю практичну співпрацю з Росією", - заявив він.

Крім того, НАТО планує розширити співпрацю з Україною. Розвиток відносин з Києвом відобразять у декларації, яку підпишуть на саміті.

Для участі у заході до Уельсу вирушив президент Петро Порошенко. Повідомлялося, що там він проведе низку зустрічей, в тому числі з президентом США Бараком Обамою.

Третім способом реакції НАТО на події в Україні пан Расмуссен назвав створення Альянсом сил швидкого реагування – військової одиниці, котра зможе розгорнутися в потрібному місці у дуже короткий проміжок часу.

Також генсек Альянсу повідомив, що присутність НАТО на Сході стане "помітнішою".

Розширення НАТО

Андерс Фог Расмуссен не виключив перспективи розширення Альянсу, заявивши, що його двері залишаються відчиненими для "демократичних країн", які можуть докластися до безпеки у регіоні.

У цьому контексті він згадав про Грузію та Чорногорію.

На Уельському саміті планується ухвалити рішення про відкриття в Грузії тренувального центру Альянсу та проведення на території цієї країни військових навчань.

Натомість з Чорногорією проведуть переговори про "необхідні реформи" у безпековій сфері цієї країни, а наприкінці 2015 року буде ухвалено рішення про те, чи направляти цій країні запрошення стати повноправним членом Альянсу.

Про Україну в контексті розширення Альянсу пан Расмуссен не згадав, незважаючи на те, що згадка про неї містилася у питанні з зали, на яке він відповідав.

Днями прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Кабмін спрямує до Верховної Ради законопроект про відмову Києва від позаблокового статусу та законодавче закріплення його курсу на євроатлантичну інтеграцію.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.