Газова війна-3. Щоб Польща не постачала газ в Україну, Кремль прикрутив вентиль

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 10.09.2014 21:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23942

Оператор польської газотранспортної системи компанія Gaz System підтвердила, що була змушена припинити поставки газу з Європейського союзу в Україну через зменшення імпорту російського палива в Польщу “Газпромом”.

Про це повідомила прес-служба компанії.

"Поки що через необхідність змін руху в газотранспортній системі, котрі ми були змушені зробити через обмеження поставок із східного напрямку, є необхідним тимчасове припинення реалізації послуги з транспортування на пункті "Хермановіце" в напрямку України", - зазначила прес-служба.

У Gaz system не уточнили, чи дійсно припинені від сьогодні з обіду поставки в Україну можуть бути відновлені за 2 дні, як повідомив представник "Укртрансгазу".

Раніше польська PGNIG повідомила, що "Газпром" з понеділка почав поставляти їй менші обсяги газу, ніж передбачено чинним контрактом між сторонами. Вчора компанія отримала на 24% менше палива, ніж мала б, а позавчора - на близько 20% менше. Прес-секретар PGNIG Дорота Гаєвська сказала, що компанія серйозно занепокоєна зменшенням газових поставок з Росії, й що "Газпром" досі не пояснив мотиви свого рішення.

Вчора британська Financial Times написала, що "Газпром" планує обмежувати поставки газу своїм споживачам в Європейському союзі для того, аби змусити їх відмовитись від реверсних поставок палива Україні, котрій російський газовий монополіст повністю припинив поставляти газ з половини червня цього року. Україна намагається компенсувати недобір російського газу власне завдяки поставкам з ЄС. Глава "Газпрому" заявляв про нелегальність таких прокачок та називав їх "наполовину аферою", оскільки компанії з ЄС поставляють українцям раніше закуплений у Росії газ.

Як повідомлялося раніше, 10 вересня польська нафтогазова компанія PGNiG повідомила про незрозуміле зменшення поставок природного газу з Росії через Ямальський газопровід на 24%.

Згодом вона припинила реверс газу до України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.