Путін перепідпорядкував собі військово-промислову комісію РФ

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 10.09.2014 22:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23944

Росія продовжує зосереджувати військове керівництво в руках президента та проводить навчання з запуску балістичних ракет.

У той же час Владіміир Путін на нараді з питань розвитку військово-промислового комплексу запевнив, що РФ не буде втягуватися у нову гонку озброєнь.

Перепідпорядкування військової комісії

Путін особисто очолив військово-промислову комісію, яка до цього перебувала у віданні російського уряду.

"Підписаний указ про формування військово-промислової комісії Російської Федерації. Таким чином, статус цієї структури підвищується", - заявив Путін на нараді по держпрограмі озброєнь на 2016-2025 роки.

Його заступником у комісії став віце-прем’єр Дмітрій Рогозін.

Як пояснив пан Путін, перепідпорядкування цього органу напряму президентові дозволить йому працювати ефективніше, адже найближчим часом їй доведеться займатися питаннями імпортозаміщення та контактувати зі структурами, які напряму підпорядковані очільнику РФ.
"Розраховую, що новий статус комісії, а також її широкі повноваження дозволять більш чітко координувати взаємодію міністерства оборони, інших відомств та підприємств оборонно-промислового комплексу, оперативно вирішувати всі питання по організації виконання держоборонзамовлення й по вже затвердженій програмі імпортозаміщення", - сказав Путін.

Російський президент відзначив, що Росія не буде штучно розривати співпрацю з закордонними партнерами по ОПК, але промисловість РФ має бути готовою виробляти ключове обладнання сама.

"Треба чітко прорахувати потенційні загрози військовій безпеці Росії. На кожну з них має бути достатня, адекватна відповідь", - вважає глава російської держави.

Росія не хоче втягуватися в гонку озброєнь

Путін запевнив, що Росія не має наміру втягуватися в нову гонку озброєнь.

Він додав, що криза в Україні "використовується для реанімації НАТО".

"Криза в Україні, яка і була, власне кажучи, спровокована та створена деякими нашими західними партнерами, зараз використовується для реанімації цього військового блоку. Але все це, безумовно, має бути і буде нами враховано при ухваленні рішення щодо забезпечення безпеки нашої країни", - висловив свою оцінку Путін.

Водночас у середу, 10 вересня, російський військовий флот провів навчальний запуск міжконтинентальної балістичної ракети "Булава" з Білого моря по полігону Кура на Камчатці. Ракету випустила атомна субмарина "Володимир Мономах".

Так само у середу Міністерство оборони Росії заявило, що може створити власну "систему глобального блискавичного удару". У відомстві не уточнили, як діє ця зброя.

Як підкреслив заступник міністра оборони РФ Юрій Борісов, при цьому Росія буде виходити з оборонної доктрини розвитку озброєнь.

"Росія може і буде змушена це зробити" у разі виникнення загрози, сказав пан Борісов після наради з розробки проекту Держпрограми озброєнь на 2016-2025 роки.

Зростання військових витрат

Відповідно до федерального бюджету на три роки витрати РФ на оборону зростуть з 69 млрд доларів у 2013 році до 98 млрд доларів у 2016 році.

Ще минулого року Росія за рівнем військових витрат піднялась з четвертого на третє місце у світі після США та Китаю.

При цьому в останні два роки витрати країни на закупівлю озброєнь зростали, а військові витрати НАТО одночасно скорочувались.

На нещодавньому саміті Північноатлантичного альянсу в Уельсі країнам-учасницям не вдалося домовитися про підвищення витрат на оборону через ситуацію в Україні, але було ухвалене рішення припинити подальше скорочення бюджетних витрат на військові цілі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.