Газова війна-3. Росія скорочує транзит газу через Словаччину

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 15.09.2014 13:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23962

бсяг транзиту російського газу через Україну і Словаччину по ужгородському коридору, який на початку місяця стабільно перевищував 60 млн кубометрів, станом на 15 вересня сягає 49,6 млн кубометрів, що на 17% нижче середніх значень за попередні два тижні.

Про це йдеться в повідомленні словацького газотранспортного оператора Eustream.

За даними словацької компанії, порівняно з максимальним значенням транзиту за місяць (63250000 кубометрів 3 вересня) скорочення може скласти 21,5%.

Як відомо, Словаччина є одним з головних транзитних коридорів російського газу до ЄС. З початку місяця Eustream розпочав реверсні поставки газу в Україну.

Одночасно із запуском словацького реверсу експорт російського газу країни, які межують з Україною скоротився до мінімальних контрактних значень. У Москві пояснюють це браком ресурсів газу для покриття всіх заявок на тлі закачування в підземні сховища в Росії.

До цього часу скорочення транзиту російського газу через Словаччину не вплинуло на обсяг реверсного потоку в Україну – він стабільно тримається в районі 26 млн кубометрів на добу і номінація на 15 вересня складає 26360000 кубометрів.

Наразі поточний видобуток газу "Газпрому" (MOEX: GAZP) (майже 950 млн кубометрів на добу) на 305 млн кубометрів нижче торішніх показників і майже на 750 млн кубометрів нижче пікових потужностей видобутку.

Нагадаємо, раніше словацька газова компанія Slovensky Plynarensky Priemysel повідомила, що отримує на 10% менше російського газу, ніж зазвичай.

Нагадаємо, раніше у Словаччині заявили, що Газпром не скорочував обсягів постачання природного газу до цієї країни.

Також повідомлялося, російському газовому монополісту – Газпрому – вдалося штучно підвищити ціни на газ для Угорщини, що автоматично зробило невигідним використання реверсного маршруту поставок газу з Угорщини до України.

Крім того, Газпром на чверть скоротив поставки газу до Польщі, через що припинився польський реверс газу до України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.