Після Криму і Донбасу у Кремлі розпочинають “защищать права русскоязычных” громадян країн НАТО

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 15.09.2014 17:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23964

Міністерство закордонних справ (МЗС) Росії звернулося до міжнародного співтовариства з проханням захистити права російськомовного населення в Латвії та Естонії.

Таку позицію Росії висловив уповноважений МЗС з питань прав людини, демократії та верховенства права Константін Долгов на конференції російських співвітчизників Латвії, Литви та Естонії.

"Міжнародне співтовариство повинне рішуче перешкодити подальшому грубому утиску прав російськомовного населення в країнах Прибалтики, наростанню і без того зашкалюючої політизованої русофобії", - сказав у ході виступу Долгов.

"Не будемо миритися з повзучим наступом на російську мову, який ми спостерігаємо в Прибалтиці. Вважаємо відомі кроки латвійської та естонської влади, спрямованими на утиск статусу і становища російської мови, грубим порушенням прав людини", - заявив представник МЗС.

За словами Долгова, в МЗС вважають неприйнятним той факт, що представники національних меншин в країнах Балтії не мають можливості спілкуватися рідною мовою з владою, а також використовувати рідну мову в топографічних назвах.

"Більше 50% населення, що проживає у найбільших латвійських містах, які за своїм етнічним складом є російськомовним. Це - кричущий факт найгрубішого порушення прав людини у самому серці цивілізованої Європи", - зазначив Долгов.

Крім того, представник російського МЗС висловив невдоволення щодо отримання громадянства в Латвії та Естонії. "Гострою залишається проблема масового безгромадянства в Латвії та Естонії...Вимагаємо від міжнародного співтовариства чинити рішучий вплив на латвійську та естонську владу з тим, щоб це ганебне явище було назавжди припинене в Європі", - сказав Долгов.

Також представник російського МЗС висловив стурбованість зростанням неонацистських і ксенофобських настроїв у Європі, наводячи приклад розвитку подій в Україні після "антиконституційного перевороту" і "збройного захоплення влади". "Лінія українських ультрарадикалів і неонацистів на побудову "етнічно чистої" української держави - завжди була неприкритою. Конкретних фактів і підтверджень цьому можна знайти безліч", - підкреслив Костянтин Долгов.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.