У НАТО не бачать практичних кроків Кремля до миру на Донбасі

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 17.09.2014 10:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23966

Росія не лише не провадить деескалації конфлікту в Україні, але і нарощує свої війська, користуючись режимом припинення вогню на Донбасі.

Генерал Філіп Брідлав

Про це, виступаючи в понеділок у Вашингтоні в Атлантичній Раді США повідомив головнокомандувач сил НАТО у Європі, генерал Філіп Брідлав.

На його думку, Росія таким чином намагалася вплинути на ухвалення рішень у Києві, де у вівторок Верховна Рада України ухвалювала два ключових закони, про статус Донбасу та про ратифікацію Угоди про асоціацію з ЄС.

Виступаючи у Вашингтоні, головнокомандуючий сил НАТО у Європі Філіп Брідлав змалював бачення ситуації в Україні з точки зору командування НАТО. Він заявив, що Росія використовувала «гібридну війну» проти України від самого початку в Криму, а потім на сході України. Але коли Україна вчинила військовий спротив на Донбасі, то просування російських військ, що складаються і за так званих проросійських сепаратистів, і з «зелених чоловічків», вдалося спинити, то не лише Україна, але і її союзники постали перед питанням, чи Москва потерпить військову поразку від України. За словами генерала Брідлава, успіх українського війська був неприпустимий для Москви, а тому російське керівництво перейшло до використання регулярних військ.

«Гадаю, що лінія підтримки тепер відкрита до Донецька та Луганська, гадаю, що під час припинення вогню ця лінія постачання буде використовуватися на повну потужність. Ми бачимо величезний тиск, який російські війська чинять на Маріуполь. І, гадаю, на це можна подивитися з двох боків: або вони використовують цю силу для примусу, говорять «виконуйте наші умови, бо інакше…», або ж це є сили, просто готові для захоплення порту», – вважає генерал Брідлав.

На думку американського генерала, ці сили використовуються для створення конкретного та прямого тиску на керівництво України.

«Вони зараз протягом кількох днів зменшували військову присутність на сході, але залишили там цілком спроможну і добре підготовлену силу на сході, що дозволяє здійснювати тиск на Президента Петра Порошенка та керівництво України. І цей тиск, на мою думку, дозволяє їм цілок формувати геополітичний контекст східної України в майбутньому», – переконаний головнокомандуючий сил НАТО у Європі Філіп Брідлав.

Песимістичний його прогноз і в короткостроковій перспективі: Україні загрожує поява «замороженого конфлікту», який гальмуватиме її розвиток.

«Гадаю, що припинення вогню, хоч і було добрим у багатьох аспектах, хоча б тому, що допомогло зберегти багато життів, сприяє також і нагнітанню ситуації на сході України, яка може легко перерости у ще один «заморожений конфлікт», – прогнозує генерал НАТО.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.