Європарламент ухвалив резолюцію на підтримку України та погрожує економічною блокадою Росії

Автор/джерело -  © NEWSru.ua



Дата публiкацiї - 18.09.2014 16:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23976

Європейський парламент висловився за зміцнення єдності позиції країн Євросоюзу щодо Росії, закликав ЄС переосмислити відносини з РФ, відмовитися від концепції стратегічного партнерства і знайти новий узгоджений підхід в цьому питанні.

Резолюція "Становище в Україні і стан відносин між Європейським Союзом та Росією", в якій викладені ці тези, ухвалили в четвер, 18 вересня, на пленарній сесії Європарламенту в Страсбурзі.

Європарламент закликав ЄС і країни, що входять до нього, не скасовувати накладених на Росію санкцій, якщо Москва не виконає поставлених умов з деескалації ситуації в Україні, і бути готовими вжити нових обмежувальних заходів, зокрема відлучити Росію від співпраці в ядерній сфері і системи міжнародних розрахунків SWIFT.

Як вказується в резолюції, будь-які санкції ЄС проти Росії мають вибудовуватися таким чином, щоб не дозволити пов’язаним з Кремлем компаніям обійти їх. Євродепутати закликають ЄС уважно відслідковувати такі форми співпраці, як обмін пакетами акцій і спільні підприємства.

Європарламент долучив до своєї резолюції підтримку рішень саміту НАТО про зміцнення колективної безпеки відповідно до статті 5 Вашингтонського договору - про посилення східної периферії Альянсу.

Європарламент закликав ЄС розглядати газові сховища, трубопровідні з’єднання та реверсні трубопроводи як стратегічні об’єкти і регулювати частку бізнесу третіх сторін у цій сфері.

Країнам Євросоюзу адресований заклик скасувати заплановані угоди з Росією в енергетичній галузі, зокрема щодо газогону "Південний потік".

На думку євродепутатів, необхідно зміцнювати енергетичну незалежність і стійкість перед зовнішнім тиском, створювати повністю функціонуючий газовий ринок у Європі.

Вони привітали рішення французького уряду призупинити постачання Росії вертольотоносців типу "Містраль", закликали інші країни союзу зайняти аналогічну позицію щодо експорту товарів, не охоплених загальними санкціями ЄС, а надто зброї та товарів подвійного призначення.

Європарламент заявив, що "рішуче засуджує Російську Федерацію за ведення неоголошеної "гібридної війни" проти України з використанням регулярних російських збройних сил і підтримкою незаконних збройних формувань".

У документі містяться раніше озвучені положення про нелегітимність анексії Криму Росією та непризнання її країнами ЄС. Водночас вітається досягнуте припинення вогню на сході України та надання Києвом особливого статусу низці районів Луганської та Донецької областей.

Європейські законодавці підкреслюють ключову роль ОБСЄ у врегулюванні української кризи, зажадавши невідкладно розмістити спостерігачів ОБСЄ на всьому протязі тієї частини українсько-російського кордону, яку зараз контролюють супротивники влади України. Вони відзначають важливість встановлення загальнонаціонального діалогу в Україні, уникаючи пропаганди та мови ненависті.

Вітаючи одночасну ратифікацію Європарламентом і Верховною Радою Угоди про асоціацію ЄС-Україна, євродепутати висловили "жаль у зв’язку з надзвичайними заходами і тиском з боку Росії" і заявили, що текст угоди "не може бути змінено". Вони взяли до відома консультації, що тривають між Україною, Росією та ЄС про імплементацію угоди, і "висловили надію, що це допоможе зняти непорозуміння".

На думку депутатів ЄП, Єврокомісія повинна стежити за впливом відповідних економічних заходів Росії проти ЄС і збільшити порівняно з нині наданими 125 млн євро компенсації постраждалим європейським фермерам, аби активно освоювати ринки третіх країн.

Європарламент висловив жаль через той факт, що бойовики на сході України так і не надали міжнародній групі експертів безперешкодного доступу на місце катастрофи малайзійського авіалайнера, закликавши всі сторони негайно забезпечити доступ туди експертів.

На закінчення резолюції заявлено, що Угода про асоціацію ЄС-Україна - це не кінцева мета. "Україна, як будь-яка інше європейська держава, має європейську перспективу, може подати заявку на вступ до ЄС за умови, якщо дотримується принципів демократії, поважає основні свободи, права людини і меншин, забезпечує верховенство права", - підкреслюється в документі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.