У Києві - масові акції протесту

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 24.05.2006 13:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=240

У Києві розпочалася акція протесту Федерації профспілок України проти підвищення тарифів на газ та електроенергію для населення. Профспілки обіцяють вивести на вулиці щонайменше 50 тис. людей. При цьому вони наголошують, що акція матиме мирний характер.

Вранці на Майдані Незалежності зібралося щонайменше 10 тис. людей. Це представники всіх галузей економіки, всіх регіонів, освітяни, медики, студенти, ветерани війни і праці, представники громадськості.

Пікетники вимагають, щоб НКРЕ скасувала рішення про підвищення цін. Вони тримають транспаранти, прапори, гасла: "Соціальній державі - соціальну політику", "Профспілкове "НІ" - новим цінам і тарифам", "Нові тарифи - нові зарплати", "Досить робити жебрака з трудової людини", "Олігархи! Не зазіхайте на наші зарплати і пенсії", "Європейським цінам на газ - європейські зарплати і пенсії", "Терпіння народу не безмежне", "Владо! Слугуй народу, а не обслуговуй олігархів", "Досить латати бюджетні кишені за рахунок працюючої людини" та інші. Центральне гасло мітингу - "Федерація профспілок - за гідне життя людини праці!", "Педагоги Вінничини ставлять урядові оцінку 2", "До Європи з лампадою і хворостом".

Перед учасниками акції протесту виступив Голова Федерації профспілок України Олександр Юркін, Голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов, представники профспілки металургійної промисловості України, інших галузевих профспілок і територіальних профспілкових об’єднань.

Від ранку в центрі Києва ускладнено рух автотранспорту. На багатьох перехрестях відімкнено світлофори, рух регулюють постові міліціонери. На Столичному шосе в районі річквокзалу паркуються іногородні автобуси з учасниками акції протесту. Звідти колонами вони рухаються до центру міста. Через акції протесту вже частково блоковано рух вулицею Хрещатик.

Демонстрацію протесту підтримують КПУ, Профспілка вугільників України, Союз робочих України.

Виступаючи перед мітингувальниками на Майдані Незалежності, лідер ФПУ Олександр Юркін повідомив, що протягом зустрічі з президентом Віктором Ющенком, яка відбулася напередодні акції протесту, він обговорив "попереджувальні заходи соціального захисту для всього населення". "Ми закликали президента вдатися до попереджувальних заходів соціального захисту для всього населення, а не для 3,8% як це є зараз", - сказав Юркін.

Він також повідомив, що в середу після засідання уряду буде розглянуто питання про запровадження "попереджувальних заходів із захисту населення". Інакше, за його словами, ФПУ залишає за собою право і надалі вдаватися до акцій протесту. За даними Юркіна, 58% населення країни має доходи нижче за прожитковий мінімум, 30% - перебуває за межею бідності і лише 3,8% отримує субсидії, які допомагають пом"якшити зростання цін на товари і послуги.

Раніше Юркін обіцяв, що якщо нинішня акція не матиме бажаних результатів, то профспілки вдадуться до масштабніших акцій протесту. Профспілки об"єднаються з іншими організаціями і виведуть на вулиці сотні тисяч людей. Крім того, ФПУ має намір звернутися по допомогу до міжнародних і європейських організацій із захисту прав людини.

1 травня набула чинності ухвала Національної комісії регулювання електроенергетики від 30 березня про підвищення на 25% цін на газ і тарифів на електроенергію для населення. Тарифи на газ і електроенергію для населення НКРЕ пропонувала підвищити ще від 1 січня, проте, тоді Мінюст не зареєстрував дану ухвалу через відсутність згоди на їхнє підвищення з боку профспілок. ФПУ схвалила рішення провести 24 травня в Києві масову демонстрацію протесту проти підвищення цін без відповідного соціального захисту громадян. Натомість Кабінет Міністрів України ініціював проведення переговорів, які відбулися 20 і 23 травня. Вчора лідери ФПУ заявили, що вимагають від Кабінету Міністрів скасувати ухвалу про підвищення цін на газ і електроенергію для продовження переговорів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.