Яценюк очолив МЗС України

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 22.03.2007 00:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2401

Українські парламентарі у середу майже одноголосно проголосували за Арсенія Яценюка на посаду Міністра закордонних справ(426 із 432 зареєстрованих).

Президент Віктор Ющенко та Арсеній Яценюк, від сьогодні - очільник МЗС

У повному складі голосували фракції Партії регіонів, КПУ, СПУ, «Наша Україна» і майже всі члени фракції БЮТ.

У своєму виступі перед голосування Арсеній Яценюк запевнив, що у разі його призначення міністром усі міжнародні зобов’язання, взяті Україною за відповідними договорами, будуть виконанні. Не може бути окремої позиції міністра закордонних справ по зовнішньополітичних питаннях наголосив Яценюк, є позиція української держави, яку виробляє Президент у конструктивній співпраці як із парламентом, так і з урядом.

А що стосується НАТО, то Арсеній Яценюк нагадав, що 2003 року конституційна більшість ВР ухвалила закон «Про основи національної безпеки». Цей закон передбачає і співпрацю і членство України в НАТО.

Яценюк наголосив, що зовнішня політика України має бути стабільною і прогнозованою.

Водночас, Україна має і надалі відстоювати свої національні інтереси. «Україна не повинна просити, Україна повинна бути запрошеною», – сказав він.

Основним курсом України має залишатися європейська інтеграція, вважає Яценюк: «Європа не є самоціллю для України, а самоціллю є європейські цінності».

Однак, Росія залишається надзвичайно важливим партнером для України запевняє Яценюк: «Це завелика країна для того, щоб вести з нею непрогнозовану політику».

Водночас він зазначив, що Україна має підтримувати високий рівень діалогу і з таким важливим партнером як США.

Представник Президента у парламенті Роман Зварич пояснює, що Президент вирішив змінити кандидатуру керівника МЗС тому, що відсутність керівника цього відомства дуже сильно впливає на міжнародний імідж України.

Учора парламент вдруге відхилив кандидатуру Володимира Огризка на посаду голови МЗС.

Реакції:

Голова комісії закордонних справ польського парламенту Павло Залевський: «Це, що міністр Яценюк отримав підтримку усіх політичних фракцій ВР, є успіхом і дає йому сильну політичну позицію в українському уряді. Про нового міністра знаємо що він розуміє, що йдучи до Євросоюзу, Україна повинна мати також добрі відносини з Росією. Вважаю, що пану Яценюку, який за собою має міцний політичний мандат буде під силу здійснювати таку прагматичну, але водночас європейську політику. Надіюсь, що це все зміцнить позицію України в Європі і відкриє її шлях до Євросоюзу».

«Регіонал» Народний депутат Ярослав Сухий: «Ця кандидатура була внесена Президентом. Він пішов нам на зустріч, коли ми попросили замінити одіозну кандидатуру на нормального чоловіка. Мабуть, все-таки в це відомство потрібно було внести свіжу кров, аби організація, яка займається захистом економічних інтересів за кордоном працювала більш ефективно. Тому що інакше у дальшому Україна програватиме ті жорстокі конкурентні війни, котрі точаться навколо продукції наших експортерів».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.