Невдалий агітпроп. На конференції ОБСЄ Росія намагалася представити Україну як агресора

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 29.09.2014 13:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24025

Другий тиждень поспіль у Варшаві триває конференція ОБСЄ, присвячена захисту прав людини.

Провідною темою виступів багатьох правозахисників із різних країн стала ситуація в Україні. Під час конференції не обійшлося без російсько-українського протистояння. Українські громадські діячі за підтримки польських колег домоглися згортання антиукраїнської виставки, організованої Росією.

Росія й Україна, внутрішня ситуація в обох державах і відносини між ними – предмет обговорення під час дискусій, що тривають у рамках варшавської конференції ОБСЄ. Діячі неурядових організацій із Росії скаржаться на те, що зміни, внесені в російське законодавство, паралізують їхню діяльність, а влада ставиться до них як до іноземних агентів у прямому значенні цього слова.

Не бракувало під час конференції й виступів тих, хто підтримує політику президента Росії Володимира Путіна, зокрема – погляд Кремля на події в Україні. Ілюстрацією до виступів таких учасників конференції мала стати фотовиставка «Україна за червоною лінією», підготовлена російською стороною. Експозицію облаштували прямо у готелі «Софітель-Вікторія», де триває конференція ОБСЄ. На фотографіях – події на Донбасі очима російської пропаганди, як-то «Жертви бомбардувань української армії», «Ридаючі жертви української армії» тощо. Схожий підхід втілили й у відео, яке показували на виставці, крім того, організатори роздавали листівки, у яких ішлося, нібито Україна здійснює на Донбасі «геноцид».

Усі побачили, хто насправді переступив заборонену межу – активісти

Проти такого маніпулювання фактами запротестували українські та польські громадські активісти. Ян Пєкло, директор Фундації PAUCI, з’ясував, що пропагандистську виставку організував фонд «Росія сьогодні», пов’язаний із телеканалом Russia Today, а гроші на оренду площі у готелі дало посольство Росії у Польщі.

Саме Ян Пєкло повідомив про скандальну виставку журналістів. Впливове видання Gazeta Wyborcza назвало експозицію пропагандистською і скандальною. У свою чергу, українські активісти варшавського Євромайдану розповіли про виставку у соцмережах і провели пікет біля готелю «Софітель-Вікторія». Вже наступного дня готель поспішив відмежуватися від провокативних фото, а згодом виставку взагалі згорнули. «Я думаю, що це буде хороший урок для інших готелів, які п’ять разів подумають перш ніж гостити у себе виставку посольства Росії», – каже Юлія Гоголь, активістка варшавського Євромайдану.

Задоволений результатом розголосу і Ян Пєкло. «Вони думали, що виставка стоятиме до кінця. Вони сподівалися, що у відвідувачів виставки складеться погане враження про Україну. Але вони помилилися. Якщо йдеться про імідж, то Росія внаслідок цього більше втратила, ніж сподівалася отримати», – каже він.

Як підсумовують українські та польскі громадські діячі, скандал навколо російської виставки у Варшаві показав, що наспрадві червону лінію переступила не Україна, а Росія.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.