Ситуація на фронті: російські бойовики активізують спроби наступальних дій

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 2.10.2014 14:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24045

Ситуація на території Луганської та Донецької областей залишається складною, що обумовлено систематичним порушенням терористами досягнутих домовленостей про припинення вогню.

Зафіксовано неодноразові обстріли та штурми позицій українських військових, а також обстріли житлових кварталів.

Як повідомив сьогодні під час традиційного щоденного брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, епіцентром бойових дій залишається донецький аеропорт. Після двох обстрілів з танків та “Градів”, бойовики протягом вчорашнього дня чотири рази штурмували аеропорт. Наші військові героїчно тримали оборону, усі напади було відбито з великими втратами з боку терористів. Сьогодні о шостій ранку штурм аеропорту поновився. Зараз триває бій. Тому більш детальну інформацію ми надамо протягом дня.

Також терористи неодноразово обстрілювали з артилерії, мінометів та стрілецької зброї позиції сил АТО в районі населених пунктів Рідкодуб, Нікішине, Тоненьке, двічі обстріляли Авдіївку.

На блокпосту, що розміщується поблизу західної околиці н.п. Міус військовий наряд підірвався на розтяжці з гранати РГД-5. Від вибуху один військовослужбовець загинув.

Загалом за минулу добу один український військовий загинув, 18 – поранено.

Для вирішення труднощів з впізнанням тіл українських військових, які загинули під час АТО, Адміністрація Президента прийняла рішення, що з наступного тижня усі ДНК-експертизи тіл загиблих учасників АТО здійснюватимуться в лабораторії Міністерства внутрішніх справ. Для цього МВС має 17 сучасних лабораторій, які дозволяють провести ДНК-експертизу на належному рівні та в оптимальні терміни.

Для проведення експертизи родичам зниклих безвісти слід звернутися до районного відділу міліції. Органи внутрішніх справ на підставі відповідного кримінального провадження мають надати людям направлення на безкоштовний аналіз для проведення ДНК-експертизи. ДНК буде внесено до єдиної бази даних. Сьогодні ще 552 невпізнані тіла загиблих потребують проведення такої експертизи.

На виконання домовленостей Трьохсторонньої контактної групи, які були досягнуті у Мінську, на Донбасі завершилося комплектування трьохсторонніх Клірингових груп спостерігачів, щодо припинення вогню та поетапної стабілізації лінії розмежування сторін.

Спостерігачі будуть без зброї та мати розпізнавальний знак у вигляді пов’язки білого кольору з буквами«НМ» (Наглядова Місія).

Групи найближчим часом відбудуть у визначені сектори, позначені прапором ОБСЄ, і здійснюватимуть збір та узагальнення і надання у встановленому порядку інформації щодо фактів порушень положень Меморандуму.

Станом на сьогодні робота груп не розпочалася через відсутність згоди на це від незаконних збройних формувань, що продовжують порушувати режим припинення вогню.

Бойових зіткнень та обстрілів на українсько-російському кордоні не було. Водночас, в районі Міллєрово та Фроловки Ростовської області навпроти ділянки кордону «Красна Талівка» – «Біловодськ» Луганської області виявлено прибуття нових підрозділів та військової техніки ЗС РФ, які розосереджуються вздовж державного кордону.

Також, за оперативною інформацією, на станції Остряково в тимчасово окупованому Криму зафіксовано вантажний поїзд з платформами, на яких розіщено 5 БТРів з написами «За Донбас» та «За Новоросію».

Прикордонники також зафіксували два безпілотники, які здійснювали повітряну розвідку з території Криму. О 20:55 один з них порушив повітряний простір Херсонської області та на висоті 2 км прослідував в напрямку Херсону.

Виїзні бригади Укроборонпрому за добу відремонтували 35 одиниць бронетехніки. Відновлено 9 основних танків Т-64 (БВ), БМ “Булат”, а також бойові машини піхоти та десанту БМП-1, БМП-2, БРЕМ у кількості 17 одиниць. Відремонтовано 3 бронетранспортери БТР-70,-80 а також 2 БТР-3,-4 для Нацгвардії України. Відремонтовано також 3 артилерійські системи та допоміжні машини.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Бойовики обстріляли з установок «Град» житлові квартали Донецька. Зокрема, снаряди влучили у маршрутне таксі, будівлю школи №57 та у зупинку громадського транспорту. Унаслідок цього обстрілу 9 мирних мешканців загинули, 30 отримали поранення. Снарядом пошкоджено також 2-поверховий багатоквартирний житловий будинок №439 по вулиці Кірова.

Обстріл терористами школи в Донецьку викликав особливу стурбованість особисто генерального секретаря ООН Пан Гі Муна. «Напади на школи неприйнятні за жодних обставин», – заявив Генсек ООН.

За фактом загибелі людей порушено кримінальне провадження. Хоча наразі проведення повноцінного розслідування неможливе через те, що ці території контролюються бойовиками, винні у розстрілі школи у Донецьку неодмінно будуть покарані.

Також терористи завдали ударів з установок «Град» по м.Попасна та с.Золоте Первомайської міськради на Луганщині.

За повідомленням Міністерства освіти і науки, близько 200 шкіл, розташованих на території, яка контролюється терористами, розпочали навчальний рік в середу, 1 жовтня. За оперативною інформацією, терористи збираються перевести оцінювання в школі на п’ятибальну систему і змушують навчати дітей за російськими програмами, включаючи вивчення історії Росії та російське правознавство. Наголошуємо, що Міністерство освіти України не визнає навчальний процес на територіях, які контролюються терористами. Попереджаємо місцевих мешканців про небезпеку віддавати дітей до навчальних закладів на тимчасово підконтрольних терористам територіях, оскільки бойовики постійно обстрілюють не тільки житлові квартали, а й школи, як учора у Донецьку.

Вчора об 11:50 на радіотелевізійній станції Донецька, на вимогу терористів ДНР замість українського телеканалу «1+1» розпочато трансляцію аматорського телеканалу терористів.

Внаслідок дій терористів у Луганській області пошкоджено 92 повітряні лінії, 41 підстанцію, 1150 трансформаторів. Повністю знеструмлено 64 населених пункти, частково – 10, у тому числі Луганськ, Лутугине, Первомайськ, Кіровськ. В приватному секторі Луганська пошкодження ліній електропередач мають катастрофічні масштаби. Обстріли терористів призвели до того, що вибухами повалені десятки електроопор, зруйновано також багато трансформаторних підстанцій.

Внаслідок обстрілів терористів також повністю зупинено централізоване водопостачання КП «Компанія «Вода Донбасу» у населених пунктах Красноармійського, Добропільського районів, мм. Красноармійську, Димитрові, Селидовому, Гірнику, Українську, Новогродівці, Добропіллі, Білозірську, Білицькому, Родинському. Нагадаємо, що населення області наразі складає понад 500 тис. осіб.

Відновлення та відбудова зруйнованої інфраструктури та систем життєзабезпечення на звільнених територіях активно тривають, щоб люди могли якнайшвидше повернутися до нормального життя. Натомість на територіях, які захоплені терористами, відновлювальні роботи практично неможливі через активні обстріли бойовиків. Це зриває підготовку населених пунктів до опалювального сезону, що може призвести до жертв серед цивільного населення взимку.

Терористи продовжують грабувати організації та населення Донбасу. Тільки у Первомайську зафіксований факт крадіжки бойовиками 29 автомобілів та 34 одиниці спецтехніки, які належали компаніям «Спецбуд» та «Шахтобуріння». За фактом цього злочину розпочато кримінальне провадження.

Крім цього терористи з ЛНР погрожують позбавити пенсій тих пенсіонерів, які не зареєструвалися на підконтрольним їм територіям.




 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.