ПАРЄ закликала Росію вивести війська з України

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 2.10.2014 21:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24047

Парламентська асамблея Ради Європи закликала російську владу вивести свої війська зі Сходу України, відвести їх від українського кордону та припинити надавати допомогу бойовикам на Донбас.

Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) закликав Москву "скасувати незаконну анексію Криму і припинити будь-яку військову підтримку бойовиків на Сході України, а також вивести свої збройні сили із цього регіону та відвести їх від кордонів України".

Про це йдеться у доповіді, ухваленій комітетом у четвер, 2 жовтня, у ході сесії асамблеї у Страсбурзі. Члени Моніторингового комітету також радять Держдумі Росії та російській владі відмовитися від "хибної концепції, згідно з якою країни поділяються на два сорти і деякі з них розглядаються як зона особливого інтересу під назвою "близьке зарубіжжя".

ПАРЄ констатує, що погіршення ситуації з правами людини у Росії, анексія Криму, пряма участь Москви у збройному конфлікті на Донбасі "відверто суперечать зобов’язанням РФ" перед Радою Європи (РЄ). Крім того, у тексті доповіді зазначається, що доповідачі Моніторингового комітету не мали змоги здійснити жодного візиту за минулий рік до Росії, оскільки "їхній запит до російської влади надати дозвіл на здійснення візиту було відхилено".

Доповідь про хід виконання деякими країнами-членами РЄ моніторингової процедури ухвалюється щороку. Суть процедури моніторингу ПАРЄ полягає у відстежуванні доповідачами Моніторингового комітету ходу виконання зобов’язань, які країна взяла на себе під час вступу до РЄ. Під процедурою моніторингу нині перебувають десять країн-членів РЄ, серед яких Україна та Росія. Ще чотири знаходяться у процесі так званого пост-моніторингового діалогу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.